Opozicija u Boru o buci i ispuštanju pare u topionici: Ziđin Koper je morao da upozori građane 1Foto: Privatna arhiva

I pored toga što je kompanija Srbija Ziđin Koper, saopštenjem, “pokušala” da objasni razlog buke i ispuštanja pare, koje je sinoć i jutros, uznemirilo građane ovog grada, borski opozicionari kažu za Danas, da je grad kao i sama kompanija morala da upozori građane.

Prema rečima Dragana Markovića, predsednika GO Narodne stranke u tom gradu, imajući u vidu da su građani Bora bili uznemireni u vreme spavanja, a da se sa upozorenjem i saopštenjem kompanije Ziđin kasnilo, sasvim je opravdana ljutnja Borana.

“Još uvek je mnogim građanima Bora u sećanju 1999. godina. Morali su izdati obaveštenje. Izjava da se radi o vodenoj pari  koja je bezopasna i koja se koristi za pročišćavanje opreme i cevovoda u krugu fabrike ne treba da interesuje građane”, kazao je Marković.

On je kazao da “možda u Kini postoje druga pravila ali je ovo Srbija gde se moraju pridržavati naših zakona i pokazati odgovornost”.

Opozicija u Boru o buci i ispuštanju pare u topionici: Ziđin Koper je morao da upozori građane 2
Foto: M.S.

“Svejedno što im je, pošto je Vučićeva vlast omogućila nešto što je nezamislivo u normalnim zemljama”, dodao je on.

Dejan Lazar, ispred “Glasno za omladinu” iz Bora, kaže da je nejasno kako je došlo do toga da se para pušta usred noći.

“Ukoliko postoji potreba da se ovakve stvari dešavaju, one moraju biti unapred najavljene, da ne bi došlo do uznemirenja građana. U ovoj državi postoje zakoni, i ovakvo neodgovorno ponašanje Ziđina sigurno nije u skladu sa zakonom. Očekujemo da će neko odgovarati  i da će inspekcija reagovati”, istakao je on za Danas.

Opozicija u Boru o buci i ispuštanju pare u topionici: Ziđin Koper je morao da upozori građane 3
Foto: M.S./Danas

I Irena Živković, predsednica SSP-a u Boru, kaže da su se Borani uznemirili i uplašili.

“Gust, ogroman oblak nečeg nalik dimu i užasno jaka buka slična onoj koju proizvodi avion u niskom letu, a nigde obaveštenja o čemu se radi. Još jedna potvrda neodgovornosti gradske vlasti koja je morala da najavi i upozori stanovništvo. Borani znaju da se novo postrojenje pušta u rad, i mnogi su pomislili da će doći do eksplozije”, objašnjava ona.

Podsećamo, velika buka koja je iz pogona borske topionice bakra sinoć i jutros uznemirila Borane trajaće do 12. aprila od 7 do 19 sati, saopštila je kompanija Srbija Ziđin Koper.

“Čista vodena para, koju je pogon energane ispustio u vazduh sinoć nešto malo pre 23 sata nema nikakve posledice po kvalitet vazduha, samim time ni po zdravlje ljudi u Boru. Vodena para kondenzuje se u belu maglu, ali je potpuno bezopasna i koristi se za pročišćavanje opreme i cevovoda u krugu fabrike”, rečeno je u saopštenju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari