Vodeća opoziciona partija Zimbabvea saopštila je da, posle prebrojanih glasova sa trećine birališta, vodi sa 67 odsto u odnosu na partiju dugogodišnjeg lidera te zemlje Roberta Mugabea. Generalni sekretar Pokreta za demokratske promene Tendaj Biti rekao je da je ta stranka osvojila gotovo sva poslanička mesta u najvećim gradovima Harareu i Bulavaju, kao i u nekim gradovima u kojima je do sada vladajuća stranka imala veliku podršku.

Vodeća opoziciona partija Zimbabvea saopštila je da, posle prebrojanih glasova sa trećine birališta, vodi sa 67 odsto u odnosu na partiju dugogodišnjeg lidera te zemlje Roberta Mugabea. Generalni sekretar Pokreta za demokratske promene Tendaj Biti rekao je da je ta stranka osvojila gotovo sva poslanička mesta u najvećim gradovima Harareu i Bulavaju, kao i u nekim gradovima u kojima je do sada vladajuća stranka imala veliku podršku. Mugabeova vlada je, međutim, upozorila opoziciju da će preuranjene tvrdnje o pobedi smatrati pokušajem državnog udara.
– To se zove državni udar i svi znamo kako se u slučaju pokušaja puča postupa, rekao je portparol vlade Džordž Čaramba lokalnom Sandej mejlu. Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori održani su u Zimbabveu u subotu. Robert Mugabe, koji kao predsednik Zimbabvea vodi zemlju od sticanja nezavisnosti 1980. godine, suočava se sa najvećim izazovom tokom svoje dugogodišnje vladavine, jer mnogi građani očajnički žele da prekinu ekonomski sunovrat zemlje pod njegovom vlašću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari