Opozicioni odbornici u Skupštini Beograda: Nejasno raskidanje ugovora sa turskom firmom Kentkart 1Foto: B. C.

Opozicioni odbornici u Skupštini Beograda danas su pre sednice gradskog parlamenta izrazili negodovanje zbog nejasnoća u raskidanju ugovora sa turskom firmom Kentkart preko koje se naplaćuju karte za gradski prevoz i stavljanja hipoteke na dve parcele na bari Reva.

Šef odborničke grupe Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović najavio je da će tražiti inspekcijski nadzor nad objektima, posebno onim građenim posle 2011. godine kako bi se utvrdilo da li su bezbedni od zemljotresa.

On je dodao i da će tražiti da vakcina kojom se sprečava razvoj humanog papiloma virusa bude dostupna svim građanima besplatno, što je sada, prema njegovim rečima, slučaj samo sa devojčicama do 19 godina.

Veselinović je ukazao na potencijalnu štetu od stavljanja dve parcele na bari Revi pod hipoteku radi pokrivanja dugovanja javnog komunalnog preduzeća u Lazarevcu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Filip Tatalović rekao je da će i ova sednica biti prilika da se razgovara o nizu „koruptivnih ugovora“, poput raskida ugovora sa Kentkartom, preko beogradske kartice do hipoteke na parcele na bari Revi.

Odbornik DS iz Lazarevca Igor Gospavić kazao je da je JKP u Lazarevcu gotovo deceniju jedan od najvećih poreskih dužnika i da sada Ministarstvo finansija ima svoja potraživanja, te da se opština Lazarevac obratila gradonačelniku za pomoć.

On je rekao da bi Ministarstvo moglo da pokrene hipoteku nad parcelama na bari Revi, koje imaji 38 hektara, a da je on siguran da kupac neće biti „neki ljubitelj prirode“.

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović rekao je da u slučaju stavljanja hipoteke na 38,4 hektara na bari Revi u Krnjači sumnjaju na korupciju, jer je neobično da jedan državni organ daje hipoteku zbog obezbeđivanja naplate drugog državnog organa, kao i da odbornicima nije predočeno kolika su potraživanja prema tom JKP.

On je ukazao da se te parcele nalaze na pristrupnim trasama budućeg mosta preko Ade Huje i da se sumnja da će to neko kupiti po ceni koja je 60 odsto tržišne vrednosti, a potom je prodati po pet puta većoj ceni.

Govoreći o raskidanju ugovora sa Kentkartom preko kojeg se naplaćuju karte u gradskom prevozu, Pavlović je pitao zašto poslanici Skupštine grada koji su pre godinu dana tražili produženje ugovora sa tom kompanijom da bi naplata karata bila veća, sada pod istim argumentima traže raskidanje ugovora.

Pavlović je pitao kako je moguće da Kentkart raskida pravni posao za 13 godina koij im donosi dobit od bar sedam miliona evra i još pristaje da se softver na koji imaju autorska prava trajno prenese na grad Beograd.

Šef odborničke grupe NADA Marko Sarić govorio je o raskidu tog ugovora i ukazao da se u tački dva navodi da će poslove naplate karata obavljati Kentkart dok se na tenderu ne izabere novi partner za obavljanje tog posla.

On je ukazao i da će se danas raspravljati o projektu metroa, te da NADA nije protiv izgradnje metroa, ali jeste protiv isključivanja stručnjaka sa Arhitektonskog, Saobraćajnog i Građevinskog fakulteta iz tog posla.

„To sve govori da je politika uzela primat nad strukom, a to smo videli i kroz primer kada je Srpska napredna stranka (SNS) najavila da će dobiti nove članove, koje mi nazivamo preletačima. Vidimo to kao nemoralnost i pojavu sa kojom mora da se prestane. Apelujemo da SNS ne krade glasove i odbornička mesta“, poručio je Sarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari