Oprečna mišljenja o đačkim uniformama

Skrivanje socijalnih razlika pod tepih

Ostavite komentar


  1. Podržavam ideju uniformi, kao efikasan način u smanjivanju jaza između bogatih i siromašnih, i za razliku od Biljane Lajović smatram da je ovaj kao i drugi koraci koji se u tom pravcu mogu preduzeti koristan, i nama kao siromašnom društu neophodan. Deca odrastaju u veoma lošim uslovima (bogati i siromašni) bez pažnje, ljubavi, poštovanja, vaspitanja, i nešto moramo preduzeti. Podržavam inicijativu kao u školi Aleksa Šantić, roditelji trebaju odlučivati o svojoj deci, da li kroz savet roditečja, anketama…. Mnogi stručnjaci koji nemaju decuškolskog uzrasta imaju odlična znanja iz oblasti socijologije, ali ne i uvid u obim problema kao ni potrebno iskustvo za sagledavanje posledica.

  2. Ako se uvode, uniforme treba da budu iste za decake I devojcice (pantalone) I ne treba da budu sarene, nego teget/crne sa belim ili bordo detaljima.

  3. Lako cete zamaskirati garderobu uniformama, a kako cete im zamaskirati gladne želudce. Bolje da tu budu jednaki. Ništa bez socijalizma.

  4. Svake dve-tri godine se pojavi ova ista besmislena priča, s istovetnom besmislenom argumentacijom o "smanjenju socijalnih razlika"!? I ja sam pre 100 godina u nekoliko navrata bio prinuđen da nosim "đačku uniformu" i dobro se sećam da svi smo savršeno dobro znali gde se ko od nas ispod te ružne plave bluze socijalno kotira, a beše doba veselog samoupravljanja. U ovom mrtvom mogu u kojem davimo generaciju za generacijom povremeno na površinu izbloboću mehurići uranilovke, i jedan uvek brbolji o "đačkim uniformama". Beda!

  5. A ministar iz nekog paralelnog univerzuma pokrece pricu o uniformama, a nikoga ne zanima to sto vlast na prosvetare gleda kao na nizu klasu…

  6. Bolje je za decji psihicki razvoj prikriti razlike koliko-toliko nego dopustiti da se deca osecaju manje vrednom tokom citavog skolovanja. Pritisak dece bogatih roditelja je uvek bio ogroman a danas je to pogotovo i izrazava se najcesce kroz prezir prema svim ispoljavanjima siromastva. Verovatno Lajovic nije pripadala sloju siromasne dece pa zato tako govori. Ili ako jeste kojim slucajem treba da vidi zasto je bas psihologiju zavrsila. Za uniforme!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.