Opšta bolnica Pirot spremna za ulazak u Kovid sistem 1Foto: Z. Panić

Prema proceni stručnjaka pirotskog Zavoda za javno zdravlje, Opšta bolnica Pirot, spremna je za prelazak u kovid sistem, prema donetoj odluci Ministarstva zdravlja, saopšteno je danas posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije Pirota.

U saopštenju se dodaje“ da je srha ovakve odluke  pre svega da se zbrinu pacijenti iz Pirotskog okruga sa srednjom i lakšom kliničkom slikom, a po potrebi i drugi pacijenti, koji su u završnoj fazi lečenja u drugoj ustanovi”.

“Takođe, sačinjen je protokol prijema za kovid i nekovid pacijente u Opštoj bolnici Pirot”, dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima posle sednice Gradskog štaba.

Sastanak Štaba za vanredne situacije u Pirotu održan je danas u užem sastavu, sa predstavnicima medicinske struke, a povodom analize stanja na nivou grada i epidemije virusa COVID 19. “Situacija u Pirotu se i dalje procenjuje kao nepovoljna. Opšti je zaključak da je virus i dalje veoma aktivan u populaciji i svuda oko nas”, kaže se u saopštenju i podseća da je Kovid ambulanta  Doma zdravlja od danas u ambulanti “Pazar”, dok je ambulanta u Tijabari za sve pacijente bez simptoma na virus Kovid19.

“Primetan je povećan broj pregleda u kovid ambulanti i broj kontrolnih pregleda”,kaže se u saopštenju..

Dom zdravlja Pirot je omogućio duplo veći kadrovski kapacitet za prijem pacijenata u kovid ambulanti “Pazar”, pa se shodno tome očekuju i manje vreme čekanja.

“Građani se mole za strpljenje i razumevanje zdravstvenih radnika koji ulažu maksimalne napore da svima kojima je to potrebno pruže najbolju zdravstvenu zaštitu.”

”Građanima Pirota obezbeđena je i dalje kontinuirana zdravstvena zaštita”, kaže se dalje u saopštenju Štaba.

Prema analizi pirotskog Zavoda za javno zdravlje “ trenutno pogoršanje epidemiološke situacije, posledica je nepoštovanja preporučenih mera u periodu od pre 15-20 dana”.

“ Upravo iz tog razloga i dalje pelujemo na građane i pozivamo na odgovornost, da se strogo primenjuju sve mere. Štab za vanredne situacije apeluje i na poslodavce da budu tolerantni prema zaposlenima koji imaju simptome respiratorne infekcije, a zbog velike gužve u ambulanti, nisu u mogućnosti da u zakonskom roku dostave potvrdu o odsustvovanju s posla”,kaže se u saopštenju Gradskog štaba za vanredne sutuacije u Pirotu i

podseća da je ovu mera doneo Republički krizni štab i da je još uvek na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.