Sa zakašnjenjem od godinu dana, u odnosu na prvobitno najavljeni početak izgradnje, Mileševska eparhija SPC je početkom ove nedelje, angažovanjem građevinskog preduzeća „Složna braća“ iz Nove Varoši počela radove na rekonstrukciji nekadašnjeg Rehabilitacionog centra u Pribojskoj Banji.

Odlukom Upravnog suda, odeljenja u Kragujevcu, zgrada Rehabilitacionog centra u Pribojskoj Banji pripala je Mileševskoj eparhiji SPC februara 2013. godine.

Vrednost započetih radova je oko 1,4 miliona evra, a kako je najavljeno na nedavnoj konferenciji za novinare, završetak prve faze očekuje se polovinom juna. Tada će Pribojska Banja raspolagati sa 130 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. U drugoj fazi gradiće se niz ostalih banjskih i turističkih sadržaja među kojima i dijagnostički centar, najavio je vladika Filaret. Početna sredstva za gradnju obezbeđena su iz budžeta opštine Priboj, odlukom lokalne skupštine da rebalansom, mesec dana pre usvojenog budžeta, 40 miliona dinara preusmeri za kupovinu crkvenog zemljišta u blizini grada.

Kada je, pre godinu dana, zgrada RH centra vraćena SPC, vladika mileševski Filaret je uz pomoć investitora iz Rusije najavio izgradnju banjskog kompleksa po projektu CIP-a, koji je podrazumevao gradnju hotela sa četiri zvezdice, gde bi, kako je tada rekao, trebalo da bude zaposleno 300 radnika. Medicinski radnici Rehabilitacionog centra tada su preseljeni i organizovali rad službe u prostorijama Hotela Lim, odakle su odlukom zdravstvenog inspektora iseljeni krajem januara ove godine i još uvek nisu nastavili rad.

Vladika Filaret je kašnjenje u obnovi Pribojske Banje objasnio izostankom sredstava koja je trebalo da budu izdvojena iz državnih fondova, i pozvao državu da se uključi u ovaj posao. „Kako bi pomogla rekonstrukciju RH centra opština Priboj je od Mileševske eparhije kupila 1,1 hektar zemljišta. Tim novcem, a radi se o pola miliona evra, finansiramo deo radova. Prikupljanje sredstava za kompletnu rekonstrukciju je u toku i očekujemo da će i nadležna ministarstva i druge državne institucije priskočiti u pomoć, jer se radi o važnom projektu za razvoj ovog dela Srbije“, izjavio je Filaret na konferenciji za novinare. On je završetak započetih radova i osveštanje Rehabilitacionog centra i drugih objekata koje gradi Mileševska eparhija u tom lečilištu najavio za 15. jun ove godine. Vladika Filaret je od Vlade Srbije i Fonda za razvoj tražio 4,5 miliona evra za uređenje ovog lečilišta, ali su ta sredstva izostala.

Na poslednjoj sednici pribojske skupštine opozicioni poslanici su kritikovali predlog odluke kojom se opredeljuju sredstva za kupovinu zemljišta od Crkve i rebalans nedavno usvojenog budžeta. Negodovali su i zbog toga što u materijalu nije navedeno koliko se zemljišta kupuje i po kojoj ceni.

– Opština je odlučila da da pare za nešto što nije naše, niti će biti naše, uz obećanje da će sadašnji vlasnik vladika Filaret uložiti pare u razvoj zdravstvenog turizma, a to obećanje je na nivou „majke mi“, rekao je Jasmin Hodžić, odbornik Liberalno-demokratske partije u pribojskoj SO. On je pitao zašto opština sama nije investirala ta sredstava u izgradnju bazena i lečilišta u Pribojskoj Banji i kako je moguće da se niko nije žalio na odluku da u procesu restitucije bude vraćeno zemljište koje je proglašeno javnim dobrom od opšteg interesa i zgrada RH centra koja je izgrađena iz državnih fondova 50-ih godina?

Na ove primedbe odgovorio je predsednik Opštine Lazar Rvović iz Srpske napredne stranke, rekavši da nigde u materijalu ne piše da se zemljište kupuje kako bi se pomogla Mileševska eparhija, a da je pravi razlog kupovine potreba za izgradnjom trafostanice i činjenica da opština time postaje vlasnik lokacije u gradu koja je veoma atraktivna za potencijalne investitore.

Predsednik Skupštine Saša Vasilić, odbornik Demokratske stranke, koja u Priboju učestvuje u vlasti je rekao da imaju garancije da će sredstva koja budu izdvojena za kupovinu zemljišta ipak biti upotrebljena za obnovu Pribojske Banje.

Svetovno preduzeće

U februaru prošle godine vladika Filaret je na svoje svetovno ime Jelenko Mićević podneo Agenciji za privredne registre registracionu prijavu za registraciju „Društva s ograničenom odgovornošću Nova Pribojska banja – Pribojska banja“ sa sedištem u Manastiru Svetog Nikole u Pribojskoj Banji. Kao delatnost ovog DOO u prijavi se navodi šifra pod kojom su registrovana „Odmarališta i slični objekti za kraći boravak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari