Opština Niška Banja moraće da vrati EU skoro 100.000 evra: "Neprihvatljiv" trošak za džip za vanredne situacije 1Foto: Niška inicijativa

Opština Niška Banja moraće da vrati Evropskoj uniji, odnosno IPA fondu EU, skoro 98.000 evra koje je u okviru projekta prekogranične saradnje potrošila za nabavku terenskog vozila za vanredne situacije, a koja je naknadno ocenjena kao “nepravilnost” i “neprihvatljiv trošak”, navodi se u dokumentima u koja je Danas imao uvid.

U ovoj niškoj gradskoj opštini nisu odgovorili na pitanja Danasa u vezi sa propustima na projektu prekogranične saradnje “Zajedničko upravljanje rizicima u regionu – Niška Banja i Kostenec”, inače realizovanom 2017. i 2018. godine.

Ministarstvo regionalnih razvoja i javnih radova Bugarske, kao upravljačko telo u projektima prekogranične saradnje, još krajem januara 2021. godine, dostavilo je Niškoj Banji dopis u kojem navodi da je ta opština dužna da u roku od 30 dana refundira iznos od 97.727, 25 evra, koliko je IPA fond “učestvovao” u nabavci ovog džipa i prateće opreme “za vanredne situacije”, a da će u slučaju kašnjenja biti dužna da plaća kamatu.

Ovo ministarstvo je obavestilo Nišku Banju da je prilikom nabavke vozila marke “folksvagen amarkord 4X4” od firme MedSis iz Bugarske “potvrđena nepravilnost”.

U opštini Niška Banja kazali su portalu Niška inicijativa da je ta opština u aprilu 2021. kontaktirana i od strane Ministarstva za evropske integracije Srbije, sa istovetnim obaveštenjem da treba da vrati dobijena IPA sredstva, ali da je opština zahtevala da im se dostavi “dokumentacija na osnovu koje je utvrđena nepravilnost na pomenutom projektu”.

Kako Ministarstvo nije odgovorilo na takav zahtev, sadašnji predsednik opštine Dušan Živković ponovo je krajem septembra prošle godine tražio dostavljanje dokumentacije, te izrazio čuđenje zbog toga što je cena džipa postala “sporna”, i to dve godine po završetku projekta.

“Gradska opština Niška Banja smatra da prilikom sprovedene javne nabavke i kupovine terenskog vozila i prateće opreme nije bilo nikakvih nepravilnosti, jer je celokupna procedura sprovedena u skladu sa pravilima i procedurama EU IPA i u skladu sa predlogom projekta i odobrenim budžetom projekta, što je potvrdila i Prvotepena kontrola Ministarstva finansija Republike Srbije. Zbog toga smo se dopisom obratili Ministarstvu za evropske integracije Republike Srbije sa zahtevom za dodatno pojašnjenje i dostavljanje informacija, kao i sa informacijom da do daljeg nećemo moći da refundiramo, odnosno vratimo sredstva koja su nam tražena”, navela je ooština Niška Banja u odgovoru Niškoj inicijativi.

Danas je krajem 2019. godine izvestio da je Niška Banja, inače najsiromašnija i najmanja gradska opština u Nišu i jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji, nabavila, u okviru ovog prekograničnog projekta, to terensko vozilo za više od 100.000 evra, odnosno 12.206.475 dinara, kao i dodatnu opremu od oko 80.000 evra, odnosno 9.193,740,47 dinara, isplaćenih u dva navrata.

Srđan Nonić, tadašnji šef odborničke grupe Niška inicijativa u Skupštini grada Niša, koja je inače inicirala osnivanje istoimenog portala, na konferenciji za novinare kazao je da kataloška cena takvog džipa iznosi od 39.000 do 42.000 evra, bilo gde u Evropi, a da je cena opreme “značajno niža od one za koju opština navodi da ju je platila”.

Pravila IPA finansiranja predviđaju da nosioci projekta – u ovom slučaju Niška Banja i Kostenec, iz sopstvenih budžeta finansiraju aktivnosti i opremu, a da im se kasnije, u zavisnosti od konkursa, vraća od 80 do 85 odsto uloženih sredstava.

Predsednik opštine Niška Banja Dejan Jovanović (SNS) kazao je tada za Danas da nijedan od navoda Niške inicijative nije tačan.

On je precizirao da ova opština u okviru projekta uopšte nije kupila “džip” već “vozilo sa nadogradnjom za gašenje požara i kompletnom opremom za delovanje u vanrednim situacijama”, što je odredilo njegovu višu cenu.

Firma MedSis, od koje je kupljeno terensko vozilo, i koja je registrovana u Bugarskoj, prioritetno se bavi “prodajom medicinske opreme”.

MedSis je, pak, u većinskom vlasništvu kompanije Auto Inženjering Holding Grup, koja je specijalizovana za proizvodnju i distribuciju protivpožarnih vozila i opreme.

 

Opština ćuti

Gradska opština Niška Banja, predsednik opštine Dušan Živković i bivši predsednik opštine Dejan Jovanović nisu odgovorili na pitanja Danasa u vezi sa zahtevom Evropske unije, odnosno IPA fonda, za povraćaj bezmalo 100.000 evra utrošenih za spornu kupovinu džipa za vanredne situacije.

Javnost je na taj način ostala uskraćena za njihove odgovore da li je projekat, u okviru kojeg je kupljeno ovo vozilo, realizovan zakonito i u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima, kao i da li je ta opština uopšte u mogućnosti da refundira tražena sredstva.

 

Privođenja zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja

U Višem javnom tužilaštvu u Nišu je krajem prošle godine saopšteno da se vodi istraga protiv menadžera ovog prekograničnog projekta M.P. iz Niša zbog sumnje na krivično delo “zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 st. 3 u vezi st. 1 КZ u produženom trajanju”.

Osim menadžera projekta, MUP je u septembru 2020. godine, prema pisanju pojedinih medija, osim M.P. priveo i odgovorna lica u firmi San konsalt, Mar Ni fon i Big drim, zbog sumnje da su kroz ovaj projekat oštetili opštinski budžet.

Privođenja su usledila nakon krivične prijave opozicione političke organizacije Niška inicijativa, koja inače više nijepolitički aktivna.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari