Prošlog četvrtka u Priboju, u organizaciji Odbora za ravnopravnost polova Skupštine opštine Priboj, održan je inicijalni sastanak za formiranje ženske odborničke mreže na nivou opštine. Pored članova ovog odbora sastanku su prisustvovale odbornice SO Priboj, predstavnice ženskih organizacija iz Priboja, predstavnici radnih tela za rodnu ravnopravnost iz Prijepolja i Nove Varoši, članica Opštinskog veća Mulka Zildžević i stručni saradnik za poslove Skupštine opštine Priboj Boris Mrdović.


Sastanku su prisustvovale i članice Ženske parlamentarne mreže Aida Ćorović iz Novog Pazara i Mirjana Đoković iz Čačka. Odbornice i poslanice govorile su o ličnim iskustvima u bavljenju politikom. Kao zajednički stav utvrđena je potreba za stalnim osnaživanjem i podsticanjem žena za preuzimanje odgovornosti i veći angažman u politici. Odbornice Priboja, Prijepolja i Nove Varoši potencirale su i neke specifičnosti ženskog aktivizma u politici, a koje su vezane za lošu ekonomsku situaciju u ove tri opštine .

Predstavnici lokalne samouprave obećali su podršku za umrežavanje odbornica lokalne skupštine i rad opštinskog Odbora za ravnopravnost polova. Članica Opštinskog veća opštine Priboj Mulka Zildžević rekla je da partijska pripadnost ne bi trebalo da bude smetnja ostavarivanju zajedničkih ženskih interesa, a da umrežavanje odbornica može samo biti plus. .Prisutne odbornice su upoznate sa predlogom akta o udruživanju odbornica u SO Priboj, a on će biti dostavljen i odbornicama koje nisu bile prisustvovale inicijalnom sastanku uz pojašnjenje da ovo umrežavanje nije obaveza i da se zasniva na dobrovoljnoj osnovi. Prisutne poslanice, članice Ženske parlamentarne mreže Mirjana Đoković i Aida Ćorović obećale su podršku u radu buduće ženske odborničke mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari