Opština traži da se izveštava o radu rukovodstva 1(arhiva)Foto: printsckreen

Osim što dve poreske inspekcije trenutno češljaju dokumentaciju redakcije Južnih vesti i „obavljaju razgovore“ sa članovima njihovih porodica ali i porodica firmi sa kojima sarađuju, ovaj portal je suočen i sa problemom finansiranja na lokalnom nivou.

Naime, nakon dobijanja sredstava na lokalnim konkursima za projektno finansiranje, uslovi se naprasno menjaju i u ugovor dodaje klauzula da je portal u obavezi da izveštava o aktivnostima opštinskih čelnika. Takav slučaj je bio sa opštinom Pirot, gde je konkursna komisija odobrila 120.000 dinara Južnim vestima, ali ugovor nikad nije potpisan zbog naknadno dodate klauzule u kojoj se Južne vesti obavezuju da objave informacije po zahtevu opštine Pirot, sa sadržinom koju odredi opština, „kada to sama priroda, važnost ili hitnost informacije zahteva“.

Glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević je tražio dodatno objašnjenje od opštine zbog naknadne izmene ugovora, a u obrazloženju koje je potpisao načelnik Odeljenja za vanprivredne aktivnosti Sava Kostić navodi se da im je potpuno jasno da se sufinansiranje medija vrši na osnovu projekata i da se odnosi na definisane projektne aktivnosti, ali da su mišljenja da medij koji dobija sredstva od lokalne samouprave, pored realizovanog projekta, treba da objavi određenu informaciju ukoliko to zatraži opština Pirot, „kada to priroda, važnost i hitnost informacije zahteva“.

– Daleko od toga da će sada vama opština Pirot jednom nedeljno, mesečno, kako god, dostavljati informacije na objavljivanje, ali je naše mišljenje da jedna ovakva formulacija treba da postoji. Vaš medij je i dobio određena sredstva zato što po mišljenju Komisije, ali i nas iz opštine Pirot, između ostalog, objavljujete kvalitetne, sadržajne i blagovremene informacije o bitnim događajima vezanim za opštinu Pirot – navodi se u opštinskom objašnjenju.

– To je čisto mešanje u uređivačku politiku, na šta mi nismo pristali. Kakav je slučaj sa ostalim medijima, ne znam. Lokalna vlast očigledno ne shvata šta znači projektno finansiranje kao i da činjenica da nam isplaćuje određena sredstva ne znači da imaju prava da uređuju naš sadržaj – ističe za Danas Predrag Blagojević. Sporni ugovor je, kako dodaje, imao još jednu neobičnu klauzulu, koju ni u opštini nisu umeli da objasne. Naime, projektno finansiranje je oslobođeno PDV-a, a u ugovoru se navodi da se opština Pirot obavezuje da će učestvovati u sufinansiranju projekta Južnih vesti sa 120.000 dinara u bruto iznosu, uključujući PDV. Na Blagojevićev zahtev da se ova stavka izbaci, načelnik Sava Kostić dao je neobičan odgovor:

„Priznajem da kao pravnik ne mogu često da shvatim koleginicu iz oblasti finansija, ali je njen zahtev bio da u ugovoru stoji jedna ovakva odredba i mi ostali koji smo sačinili ugovor smo to ispoštovali. Ono što je bitno reći, da je ovo već treći konkurs koji smo raspisali, zaključili smo mnoštvo ugovora i niko nije imao primedbu na ovaj član. Da li projektna aktivnost podleže plaćanju poreza na dodatu vrednost ili ne, mnogo me i ne zanima, mi smo je stavili za svaki slučaj, pa ako podleže platite, ako ne podleže, ne plaćajte“, naveo je Kostić.

– Zaista ne znam kako bih ovo prokomentarisao, a da dam neki ozbiljan odgovor – kaže Blagojević.

Južne vesti nisu potpisale ugovor i zbog toga su prošle godine ostale bez sredstava odobrenih na konkretnom projektu. Ove godine su prošli na malom broju konkursa, jer članovi komisija odobravaju sredstva medijima bliskih vlasti.

Tender umesto konkursa u Nišu

U Nišu se umesto konkursa čak raspisuju i tenderi, gde su uslovi striktno određeni kako bi samo jedan medij mogao da ih ispuni. Južne vesti, kao jedini nezavisni portal u ovom delu Srbije, suočava se i sa otkazivanjem brojnih oglasa, jer firmama-oglašivačima poreski inspektori kucaju direktno na vrata „prijateljski“ ih upozoravajući sa kim imaju posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari