Opterećenost sudova i nerazumno trajanje sporova jer sudstvo nije nezavisno

Ostavite komentar


  1. Nije istina da nas obrazovni sistem ne uci decu da misle. Uce ih kroz praksu kako da se snadju u korupciji. Kako dobiti dobru ocenu ako ne ucis jer ti je roditelj tmlekar, profesor, vlast… Kako se podobnicki ponasati kad vidis nepravdu pa niko nema da te ,,dira“, kako ignorisati pravila i praviti se da je sve uredu… Napredno nam je ovo nase obrazovanje, i sudstvo, i policija, i zdravstvo… nema sta.

  2. Protiv države je u 2015. godini bilo 289.500 tužbi da bi se taj broj u 2017. godini popeo na 428.419 predmeta. Bećina predmeta su parnični sporovi pred sudovima protiv države gde državu zastupa pravobranilaštvo. Dakle, država je izvor problema.

  3. Drzava koja kontrolise, diriguje, pomitljive sudije koji imaju svoju tarifu sve je to klupko uzasa, na sudu mi je predmet od 1993.god Ustavni sud je drzao u fjoci moju zalbu tri ipo godine i naravno doneo odluku protiv mene, za spor presudjen nezakonito na moju stetu!!! Nicega nema u zemlji Srbiji, najmanje zakonitosti i pravde.

  4. Nedostaje određeni broj sudija, kao i tužilaca, odnosno njihov broj nije u skladu sa Odlukom VSS i DVT o potrebnom broju nosilaca pravosudnih funkcija. Dalje, zabrana zapošljavanja usporava rad sudova jer sudije nemaju sa kim da rade. Sudija ne može da radi bez referenta, zapisničara, dostavljača. U poslednjih pet-šest godina, bez obzira što je izabano više od 500 sudija i tužilaca, nije zapošljavano administrativno osoblje. Odluku o broju administrativnog osoblja donosi Ministarstvo pravde. U stvari, pravosuđe je ucenjeno. O nedostatku smeštajnih kapaciteta, suvišno je govoriti. Tužioci u Beogradu imaju i do hiljadu predmeta u radu, s tim što priliv krivičnih prijava ne mogu da kontrolišu, a za sprovođenje dokaznih radnji imaju obezbeđen kabinet četiri dana u mesecu. U jednom predmetu može da bude jedan okrivljeni i jedan svedok a može da bude i više okrivljenih i više svedoka i oštećenih, tako da nije moguće predmet završiti za jedan dan u nedelji. Još luđe je u sudovima. Na primer, Drugi osnovni sud u Beogradu ima dve sudije za prethodni postupak i teritoriju sa pola miliona građana. Osnovni sud u Subotici, mada je glupo upoređivati neuporedivo, ima šest sudija za prethodni postupak. Da li se postupci u Beogradu namerno usporavaju a znamo da se svašta dešava baš u glavnom gradu, pravo je pitanje. Uostalom, broj krivičnih prijava za šest godina uvećao se za više od 60% a ministar policije kaže da je stopa kriminaliteta smanjena. Meni čudno ali kad to kaže doktor, izgleda da bi mu trebalo verovati.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.