Vulin treći političar iz Srbije koji je u poslednja dva meseca dobio orden iz Rusije: Ko je odlikovan pre njega? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Aleksandar Vulin, doskorašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije, juče je primio orden od direktora Federalne bezbednosne službe Rusije (FSB), što ga čini trećim političarem iz Srbije koji je u poslednja dva meseca dobio neki vid odlikovanja iz Rusije.

Pre Vulina, ordene su dobili Dušan Bajatović, potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i generalni direktor Srbijagasa, kao i Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije i bivši ministar u Vladi Srbije.

Kako je saopštio Pokret socijalista, čiji je Vulin predsednik, on je orden primio danas u Moskvi u prostorijama Federalne bezbednosne službe (FSB) jedne od obaveštajnih agencija koje su nastale nakon ukidanja KGB-a.

Orden za izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe Vulinu je, tvrde u Pokretu socijalista, uručio general Aleksandar Bortnikov, direktor FSB-a.

Mesec dana ranije u Moskvi je orden primio i Nenad Popović, preduzetnik, predsednik Srpske narodne partije (SNP) i bivši ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

On je dobio orden „Zaslužni energetičar Ruske Federacije“, odlikovanje koje je, kako je naglašeno u saopštenju SNP-a, ukazom ustanovio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Orden je Popoviću uručio ministar energetike Nikolaj Šuljginov, a bivši ministar u Vladi Ane Brnabić je, posebno je naglašeno, „prvi strani državljanin kojem je dodeljen taj orden“.

Osim što su obojica primili odlikovanja u Rusiji i što vode partije koje funkcionišu kao sateliti vladajuće Srpske napredne stranke, Vulin i Popović imaju zajedničko i to što su obojica pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Orden dobio i Bajatović

Dve nedelje pre Popovića, orden je dobio i Dušan Bajatović, dugogodišnji generalni direktor JP Srbijagas kojeg mediji često karakterišu kao najplaćenijeg funkcionera u zemlji.

Bajatović je potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, ali je, kako piše na sajtu SPS-a, svoju stranačku funkciju zamrzao.

On je, kako je saopštio SPS, primio orden za doprinos u međunarodnoj saradnji koji su uspostavili ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu.

Za razliku od prethodne dvojice, Bajatović orden nije primio u Moskvi, već mu ga je u Beogradu uručio ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Ipak, to je bila Bajatovićeva odluka zato što se, kako je naveo, „većina srpske političke elite plaši da iskaže da Srbija i Rusija imaju i neguju bratski, stogodišnji i interesni odnos“.

Aleksandar Vulin je podneo ostavku na mesto direktora BIA u novembru prošle godine, jer nije želeo da zbog njega „zapadne sile“ Srbiji uvedu sankcije.

I, iako nije precizirao o kojim silama se radi, nije tajna da su SAD zbog Vulinovih veza sa ruskim obaveštajnim službama bile najmanje zadovoljne.

Mediji su početkom prošle godine preneli detalje sastanka američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila i tadašnjem ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, gde je rečeno da će saradnja američkih obaveštajnih agencija i BIA biti „duboko zamrznuta“ dok god je Vulin na poziciji direktora.

Najzad, američko Ministarstvo finansija je u julu prošle godina Vulina stavila na listu sankcija. U vrlo oštrom saopštenju tim povodom, istaknuto je da Vulin zlupotrebljava funkciju za ličnu korist, da je umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ali i da omogućava zlonamerne ruske aktivnosti u regionu.

Aris Movsesijan iz Pokreta slobodnih građana je istakao da je odlikovanjem Vulina stavljena tačka na sumnju da je takozvana „vojna neutralnost“ paravan za meki uticaj Rusije ovim prostorima“.

– Sada ostaje više pitanja za Vučića, a ne za Vulina. Prvo, ko je i zašto postavljao Vulina na tako značajne bezbednosne funkcije, od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čoveka srpske tajne službe? Drugo, da li je Srbija država koja nastavlja svoj put u EU i u tom pravcu kreira svoju spoljnu politiku? Ako jeste, onda je potrebno ograditi se od ovog Vulinogov ordenovanja, očigledno zasluženog. Na kraju, postavlja se i pitanje da li je termin „srpski svet“ u stvari Vulinov eufemizam za „ruski svet“, zaključuje Movsesijan.

Srbija, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. S druge strane, Srbija je, između ostalog, u Ujedinjenim nacijama glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, ali i za rezoluciju kojom se zahteva momentalno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari