Oreg (PSG) podnela inicijativu o uvođenju GPS praćenja za počinioce nasilja u porodici 1Foto: PSG

Poslanica i potpredsednica Pokreta slobodnih građana (PSG) Anna Oreg saopštila je danas da je podnela predlog za dopunu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojim se predviđa da se osobama kojima je policija već izrekla zabranu prilaska žrtvi nasilja, automatski dodeli elektronska GPS narukvica.

Ta GPS narukvica, kako je podsetila, informiše Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), kao i žrtvu nasilja o tome da se nasilnik približio potencijalnoj žrtvi bliže od određenog mesta koje je naznačeno u rešenju.

Ona je u pisanoj izjavi navela da u Srbiji postoji stalan rast porodičnog nasilja koje se završava fatalno po žene, žrtve nasilja, kao i da su se već dogodila tri ubistva koja su proistekla iz partnerskih odnosa, a da ih je prošle godine bilo čak 28.

Dodala je da su mnogi počinioci takvih zločina, upravo one osobe koje već imaju izrečenu meru zabranu prilaska, „što je poražavajući podatak“, koji zahteva akciju, kao i da je slična situacija u zemljama Zapadnog Balkana.

„Upravo su nas ovi podaci podstakli da kroz regionalnu saradnju podnesemo ovu inicijativu koja se tiče dopune i izmene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u svim zemljama Zapadnog Balkana. Pored Srbije danas je ova inicijativa pokrenuta i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji“, navela je ona.

Dodala je da se elektronsko praćenje nasilnika sa izrečenom merom prilaska žrtvi, pokazao kao izuzetno efikasan u mnogim zemljmama EU, te da ne vidi ni jedan razlog zašto Srbija i zemlje regiona ne bi uradili nešto konkretno kada je u pitanju bezbednost žena.

„Pozivam kolege da što pre zavrišmo konstitutivnu sednicu, kako bi mogli da radimo svoj posao a to je da se borimo za interes građana koji su nas birali. Suviše je važnih tema zapostavljeno – u konkretnom slučaju radi se o pitanjima života i smrti“, ocenila je Oreg.

Ona je apelovala i na Radio-televiziju Srbije i ostale medije sa nacionalnom pokrivenošću da posvete pažnju toj inicijativi i time podstaknu interes građana za tu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari