Organizacija "28. jun" izveštavaće o situaciji i mogućoj humanitarnoj krizi u vezi sa projektom "Jadar" 1Foto: Beta/Milan Timotić

Međunarodna humanitarna organizacija „28. jun“ obavezala se da izveštava o pogoršanju ekološke situacije i mogućoj humanitarnoj krizi u Srbiji u vezi sa projektom „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“ i poručila da će u koristiti svoj specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama.

„U mnoštvu problema u Srbiji vezanih za životnu sredinu, najviše nas zabrinjava projekat kompanije ‘Rio Tinto’ – rudnik litijuma ‘Jadar'“, ostiče u saopštenju organizacija „28. jun“ i ukazuje na pisanje „Gardijana“, da su rukovodioci te kompanije preneli službenicima EU „da će izgradnja rudnika biti započeta posle izbora u Srbiji“.

„Ovo dovodi do strateške manipulacije demokratskog procesa u Srbiji od strane inostranih kompanija i vlada. Kao regionalni lider u sprovodjenju agende Ciljevi održivog razvoja (SDGs) na zapadnom Balkanu, Organizacija ’28. Jun’ se obavezala da izveštava o pogoršanju ekološke situacije i mogućoj humanitarnoj krizi. Mi ćemo koristiti specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama da uključimo, organizujemo i oblikujemo javnu podršku za neophodne političke promene, koje bi koristile narodu Srbije“, ističe se u saopštenju.

Ta organizacija naglašava da će svoj izveštaj dostaviti „Ujedinjenim nacijama, srpskom Ministarstvu zaštite životne sredine“ i da će biti „javno dostupan“ izbora 2022. godine.

Ističe se i da će se „28. jun“ „zalagati za podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine“ u lokalnim samoupravama i u organizacijama civilnog društva u Srbiji.

„Naša borba da zaštitimo našu zemlju, vazduh i vodu počinje odmah“, naglašava u saopštenju međunarodna humanitarna organizacije „28. jun“, sa sedištem u Ilinoisu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari