Organizacija Da se zna: Poverenica utvrdila da je Šešelj prekršio Zakon o zabrani diskriminacije 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković utvrdila je da je predsednik Srpske radikalne stranke prekršio Zakon o zabrani diskriminacije zato što je LGBT+ osobe nazvao „devijantnim“ i „bolesnim“, saopštila je organizacije Da se zna.

Šešelj je tokom gostovanja na TV Pink prošle godine između ostalog rekao da je homoseksualnost „devijacija seksualnog ponašanja“ koja se mora nazivati „bolešću“.

„Iako je u istoj emisiji navodio kako je protiv svake diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, ovakvi stavovi nedvosmisleno predstavljaju diskriminaciju, a takođe i de fakto stvaraju teren za dalje nasilje nad LGBT+ ljudima, budući da se oni označavaju kao ‘neprirodni’ i ‘nenormalni'“, navodi se u saopštenju Da se zna.

Poverenica se saglasila da nazivanje homoseksualnosti bolešću i devijantnim ponašanjem vređaju dostojanstvo kvir ljudi i podstiču dalju diskriminaciju i stigmatizaciju LGBT osoba, dodaje se u saopštenju.

„Ukoliko se Vojislav Šešelj javno ne izvini LGBT osobama za izrečene stavove u narednih 30 dana, biće mu izrečena opomena od strane ove institucije, a naše udruženje će potom i obavestiti javnost o daljim koracima koje ćemo u ovom slučaju preduzeti“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari