Organizacija Opre Roma Srbija podnosi krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića 1foto FoNet/Beoinfo

Organizacije Opre Roma Srbija najavila je da će zbog dikriminatorskih i rasističkih izjava o Romima podneti krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

“Dok obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv rasizma, verujemo da je ključno promovisati dijalog za unutrašnji mir, stabilnost, solidarnost i jedinstvo za pristojnu Srbiju. Građanima Srbije potrebna je međusobna solidarnost, poverenje i jedinstvo da bi se uhvatili u koštac sa izazovima sa kojima se suočavamo. Stvaranje unutrašnjeg sukoba po nacionalnoj osnovi nije ništa drugo do manipulacija srpskom javnošću, koja može samo da košta Srbiju i njeno društvo”, navode iz organizacije Opre Roma Srbija.

Kako dodaju, takvi političari će za svaki problem u Beogradu i Srbiji kriviti građane, kao da građani treba da odgovaraju onima na vlasti, a ne obrnuto.

“Ako je gradonačelnik Beograda bio u pravu kada je rekao da su Romi isključivo odgovorni za probleme sa kojima se suočavamo, onda bi sva deca i roditelji u Srbiji trebalo da budu isključivo odgovorni što je Srbija jedna od najnepismenijih nacija u Evropi. Ovo ne samo da nema zdrave logike i smisla, već i obmanjuje ljude u Srbiji o odgovornosti onih na javnim funkcijama i odgovornosti građana. Ne samo da ne poričemo probleme sa kojima se suočavamo, kako u Beogradu tako i širom Srbije, već mi Romi o njima pričamo više od 20 godina sa namerom i nadom da će nas vlast saslušati i preduzeti ozbiljne korake ka rešenju, nego da nas okrivljuju”, ukazuju iz Opre Rora Srbija.

Stoga je, dodaju, ponašanje gradonačelnika srpske prestonice problem celog društva, a ne samo Roma, koji su trenutno meta njegovih napada.

“Kada su građani optuženi na nacionalnoj ili verskoj osnovi za društvene probleme, to je čisti rasizam. Pogotovo kada takve optužbe dolaze od onih koji drže poluge vlasti, to predstavlja opasnost za društvo. Oni se moraju povući sa ovakvih pozicija moći jer stvaraju atmosferu netolerancije i plodno tle za mržnju na nacionalnoj ili verskoj osnovi, što lako može dovesti do fizičkog nasilja i međuetničkih sukoba tvrde predstavnici organizacije Opre Roma Srbija”, ističu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari