Šapić ostaje pri svojim stavovima, uprkos krivičnoj prijavi i navodima da diskriminiše Rome 1Foto: Beoinfo

Izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića u vezi Roma, odnosno njegovi navodi da Romi ne mogu da se integrišu u zajednicu ako to sami ne žele, i dalje izaziva veliku pažnju javnosti, a Romska partija je protiv gradonačelnika podnela krivičnu prijavu.

Posebno problematičan deo Šapićeve izjave odnosi se na ranija preseljenja Roma iz nehigijenskih naselja.

„Bilo je ranijih godina pokušaja da se romskim porodicama obezbede stanovi, ali oni se ne zadržavaju dugo u njima. Počupaju stolariju i sanitarije, prodaju sve što može da se proda, prave probleme svojim komšijama i na kraju se ponovo vraćaju u svoja nehigijenska naselja“, izjavio je gradonačelnik.

Danas je rekao da njegova izjava nije diskriminatorska, da stoji iza svega izrečenog, te da nije mislio na celu romsku zajednicu kada je u subotu govorio o životu Roma u nehigijenskim naseljima i izazvao mnogobrojne kritike.

„Izneo sam istinu, to je tabu tema, i ostajem pri svakoj reči. Njihovo je pravo da podnesu krivičnu prijavu i neka sud odluči da li sam nekog diskriminisao“, rekao je Šapić povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela Romska partija koja smatra da je on „najgrublje vređao Rome“.

On je dodao da „oni koji kažu da je govorio o svim Romima, govore o svojim mislima i imaju problem“.

Mensur Haliti, direktor za Rome i Demokratiju pri Fondaciji za otvoreno društvo, ne deli Šapićevo mišljenje, ocenjujući za Danas njegov nedavni govor kao rasistički. Prema njegovim rečima, gradonačelnikove diskriminatorne izjave o romskoj zajednici u Beogradu predstavljaju kršenje međunarodnih, evropskih i domaćih zakona.

– Izjava gradonačelnika nije samo sramno ispoljavanje rasizma već i samouništavajući čin za celokupni pravni poredak Srbije. Njome se krši nekoliko međunarodnih obaveza, poput Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (ICERD), čiji je Srbija potpisnica. Izjavom gradonačelnika se krše obaveze Srbije u okviru pravnih tekovina Evropske unije, posebno poglavlja o ljudskim pravima i zaštiti manjina. Srbija je dužna da svim pojedincima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, obezbedi jednak pristup pravima i slobodama – navodi Haliti.

Prema njegovim rečima, Šapić je svojom izjavom prekršio Ustav Srbije, tačnije član 21, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu etničke, rasne ili verske pripadnosti.

– Osim toga, prekršene su odredbe Krivičnog zakonika Srbije, poput člana 54a. koji zabranjuje govor mržnje i člana 387. koji zabranjuje diskriminaciju. Izjava gradonačelnika nije samo diskriminatorska već i zapaljiva i mogla bi da podstakne nasilje nad romskom zajednicom – kaže Haliti.

On dodaje da su prekršeni i zakoni o zabrani diskriminacije, odnosno o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, te Zakon o glavnom gradu, koji nalaže da gradonačelnik Beograda mora da štiti prava svih građana, uključujući i manjinske zajednice.

– Ako nadležni organi ne preduzme odlučnu akciju kao odgovor na gradonačelnikov rasistički čin, ne samo da krše svoje zakonske i međunarodne obaveze, već ozbiljno narušavaju i reputaciju Srbije kao zemlje koja je posvećena poštovanju ljudskih prava i vladavine prava. Štaviše, nepreduzimanje akcije može imati i šire društvene posledice, uključujući ohrabrivanje rasističkih i diskriminatorskih stavova i ponašanja među opštom populacijom – ukazuje Haliti.

Stevica Nikolić iz organizacije Opre Roma Srbija smatra da je Šapićev napad na romsku zajednicu “taktika diverzije da zamaskira svoja zlodela”.

– Ovo je pokušaj da prebaci krivicu sa sopstvenih koruptivnih postupaka i zaštiti sebe i svoje prijatelje. Takođe, ovo je mnogo „lepša“ tema od njegove nelegalne gradnje po Beogradu ili od njegove neprijavljene imovine u Trstu. Zanimljiva je činjenica da zna ko ne sme živeti u nelegalnom naselju, ali čini se zna i ko sme – kaže Nikolić za Danas.

On dodaje da je ova tema u ovom kontekstu savršena koska da se mi kao građani dodatno podelimo i zaboravimo na njegovu odgovornost i odgovornost drugih političara za stanje u kom se romska zajednica nalazi.

– Mi ne možemo da prihvatimo da gradonačelnik Beograda nije svestan kakvu zapaljivu retoriku koristi, ne možemo da prihvatimo da on nije svestan koliki je ovo „vetar u leđa“ ekstremnim desničarima koji jedva čekaju da ovakve izjave iskoriste protiv Roma i da dodatno destabilizuju društvo. Ne možemo da poverujemo da političar koji je toliko dugo u vođstvu grada kroz različite stranke ne vidi svoju odgovornost za to kako građani žive u gradu koji vodi, već isključivo odgovornost stavlja na Rome, ali i ostale građane koji imaju neki problem – ističe Nikolić.

Prema njegovim rečima, ovakva izjava je štetna za instituciju gradonačelnika, za partiju kojoj pripada, za državu ali i za celo društvo. On dodaje da je takav narativ štetan jer okrivljuje Rome i ignoriše strukturnu nejednakost sa kojom se romska zajednica suočava u društvu.

– Uslovi života u romskim naseljima su simptom neuspeha državne politike i sistemske korupcije svih gradonačelnika u prethodnoj deceniji od desetina miliona evra koje je međunarodna zajednica i država obezbedila da se odgovorno pozabavi ovim problemom. Mi smo svesni da politički „lideri“ poput Šapića u nedostatku zrelosti da vode ozbiljnu politiku često pribegavaju retorici dehumanizacije Roma, jer je uvek najlakše okriviti druge za stanje u kom se društvo nalazi, a pritom se ubere i po koji poen u popularnosti od sličnih njemu – poručuje Nikolić.

Povodom izjave gradonačenika Aleksandra Šapića o Romima, Romska partija je nadležnim državnim organima podnela krivičnu prijavu.

U prijavi se navodi da je Šapić u svom govoru počinio niz krivičnih dela tako što je najgrublje vredjao pripadnike romskog naroda kako bi pripadnike ove nacionalne manjine javno izložio poruzi.

Dodaje se da je on to učinio uz propagandu rasne mržnje i podsticanja na rasnu diskriminaciju i između ostalog raspirivao nacionalnu netrpeljivost medju narodima koji žive u Republici Srbiji.

„Izvinjavamo se svim građanima Srbije ako su doživeli neku neprijatnos od bilo koje pripadnice ili pripadnika romske zajednice koji su se nedolično ponašali. Svaki pojedinac ima svoje ime i prezime i kao takav treba da doživi osudu zajednice“, navodi se u saopštenju.

Međutim, „ako neko treba da se civilizuje onda je to u svakom slučaju Aleksandar Šapić“, ističe Romska partija.

Gradonačelnik je danas, između ostalog, rekao da živeći u nehigijenskim naseljima, Romi ugrožavaju sebe, svoju decu „čiji izbor nije da budu tamo“ i druge građane u komšiluku, a njegov je „zadatak kao gradonačelnika da brine o svim građanima i da ih zaštiti“.

„Pozivam svakog iz Evope ko želi, mada ne vidim da su se oglašavali povodom moje izjave, da obiđemo bilo koji tamošnji grad veličine Beograda, da vidimo da li ćemo naći pet, šest nehigijenskih naselja u prečniku od deset kilometara, a ne 165 kao ovde“, rekao je Šapić.

On je pitao šta je urađeno s novcem dobijenim u Dekadi Roma od 2005. do 2015. godine i šta su uradili u tom periodu oni koji su mu sada „poskakali po glavi“, navodeći da se u tom periodu Romima još i pogoršao život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari