Šapić: Nisam diskriminisao Rome, ostajem pri izrečenom 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da nikoga nije diskriminisao, niti je mislio na celu romsku zajednicu kada je u subotu govorio o životu Roma u nehigijenskim naseljima i izazvao mnogobrojne kritike.

„Izneo sam istinu, to je tabu tema, i ostajem pri svakoj reči. Njihovo je pravo da podnesu krivičnu prijavu i neka sud odluči da li sam nekog diskriminisao“, rekao je posle otvaranja informacionog centra Šapić povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela Romska partija koja smatra da je on „najgrublje vređao Rome“.

Po njegovim rečima, „oni koji kažu da je govorio o svim Romima, govore o svojim mislima i imaju problem“.

Gradonačelnik je u subotu izjavio da je „integracija Roma u normalan život nemoguća ukoliko oni to sami ne žele“ i da većina nema prebivalište u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada jer, kako je rekao, skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu i uznemiravaju građane…

„Grad će pokušati da im pomogne, ali i oni treba da pokažu da su spremni da tu pomoć prihvate. Da su spremni da svoju decu drugačije vaspitavaju, da ih šalju u školu, vode računa o njihovom obrazovanju, zdravlju i bezbednosti, a ne da ih sa četiri-pet godina šalju na ulicu i na semafore gde će da prose i kradu“, rekao je tada Šapić, preneo je Beoinfo.

On je danas rekao da je očekivao da će se mnogi oglasiti kada je nedavno kamion ;JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ ;usmrtio romsku devojčicu ;u nehigijenskom naselju pod Pančevačkim mostom, ali su to uradili tek posle njegove izjave.

„Otišao sam u to naselje, znate kao izgleda, brazilska favela je Beverli hils za to. Ta devojčica nije dobila šansu da se školuje i izađe iz takvog naselja. Želim da im pomognem, ali ne mogu ako to oni ne žele“, rekao je Šapić.

Kako je naveo, živeći u takvim naseljima, Romi ugrožavaju sebe, svoju decu „čiji izbor nije da budu tamo“ i druge građane u komšiluku, a njegov je „zadatak kao gradonačelnika da brine o svim građanima i da ih zaštiti“.

„Pozivam svakog iz Evope ko želi, mada ne vidim da su se oglašavali povodom moje izjave, da obiđemo bilo koji tamošnji grad veličine Beograda, da vidimo da li ćemo naći pet, šest nehigijenskih naselja u prečniku od deset kilometara, a ne 165 kao ovde“, rekao je Šapić.

On je pitao šta je urađeno s novcem dobijenim u Dekadi Roma od 2005. do 2015. godine i šta su uradili u tom periodu oni koji su mu sada „poskakali po glavi“, navodeći da se u tom periodu Romima još i pogoršao život.

Rekao da je da je konkurs za prijem u Gradsku čistoću i Gradsko zelenilo otvoren i mogu svi da se prijave jer je dovoljna samo osnovna škola, navodeći da će svi biti primljeni jer je „manjak ljudi na terenu“.

„Grad će napraviti ekipe koje će očistiti oko nehigijenskih naselja, da ulazimo ne možemo“, rekao je Šapić, koji je naglasio da nikad nikog nije diskriminisano ni po kom osnovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari