Grupa od 70 organizacija traži da Vlada naloži uklanjanje murala Mladiću 1Foto: J. Diković

Organizacije civilnog društva u Srbiji zatražile su danas da Vlada Srbije naloži nadležnim gradskim organima preduzimanje radnji u svrhu uklanjanja murala Ratku Mladiću, kao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prekine praksu zabrane javnih okupljanja usled svoje navodne nespremnosti da bezbednosno kontroliše kontraskupove.

U zajedničkom saopštenju koje je potpisalo 70 organizacija, zahteva se i da MUP prestane da podnosi prekršajne prijave protiv aktivista koji koriste svoja Ustavom zagarantovana prava na slobodu izražavanja i okupljanja, kao i da preispita ponašanje policajaca u civilu prilikom hapšenja aktivistkinja.

„Da se vlada Srbije jasno odredi prema pretnjama koje aktivisti i aktivistkinje dobijaju povodom podrške uklanjanju murala Ratku Mladiću, uključujući i pretnje aktivistima na samom skupu, na koje prisutni službenici policije nisu reagovali, kao i da tužilaštvo na njih reaguje u što kraćem roku“, tražile su organizacije civilnog društva.

Oni su naveli da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojim javnim nastupima targetirao organizacije civilnog društva, kao i aktiviste i aktivistkinje, etiketirajući ih kao osobe koje žele da naštete Srbiji – nazivajući ih „bezobzirnim prema svojoj zemlji“ i optužujući ih da „govore sve najgore o sopstvenom narodu“.

Organizacije ocenjuju da je pretnjama i uvredama upućenim protivnicima murala doprinela retorika koja potiče od „samog vrha vlasti“.

One su navele da vladi žele da skrenu pažnju da zabrana skupa u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, najavljenog za utorak 9. novembar, u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću, zbog navodne opasnosti po bezbednost ljudi i imovine, predstavlja kršenje Ustavom zagarantovanog ljudskog prava na slobodu okupljanja.

„Najavljeni skup je uredno prijavljen, i planiran u koordinaciji sa stambenom zajednicom, a na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna inspekcija GO Vračar“, navode u saopštenju organizacija civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari