Organizatori šetnje tvrde da je policija zatvorila prilaze Evroprajdu 1FILE - A participant holds up a large rainbow flag during the annual LGBT pride march in Belgrade, Serbia, Saturday, Sept. 18, 2021. Serbia's police on Tuesday banned an international Pride march that is to be held later this week, citing a risk of clashes between gay rights activists and far-right opponents of a pan-European LGBTQ events planned for this week in Belgrade. (AP Photo/Darko Vojinovic, File)

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović izjavio je danas da je policija zbog kontraskupova trenutno zatvorila glavne ulazne punktove na Evroprajd, koji se nalaze u Ulici kneza Miloša.

„Policija ih je zatvorila jer su počeli da se skupljaju protivnici šetnje i prosto nije bilo bezbedno“, rekao je Mihailović za agenciju Beta.

On je kazao da se trenutno ulaz odvija na alternativnim punktovima, ali da zbog kontraprotesta ne smeju javno da objave gde se nalaze.

Kazao je da imaju dosta problema sa kontraprotestima, ali da se ljudi i pored toga okupljaju ispred Ustavnog suda i da očekuje da će šetnja proći mirno za sve učesnike.

Mihailović je dodao da mu nije jasno što policija ne reaguje na kontraskupove, koji su još zabranjeni.

„Prajd je miran skup, a njihov nije. Mi šaljemo poruke mira, a oni mržnje i nasilja, a to je zakonom zabranjeno, tako da ne znam zašto na njih ne reaguje policija. Uvek se sve nekako slomi na nama, a ne na ljudima koji zapravo ugrožavaju bezbednost, našu državu i naše društvo“, rekao je on.

Ocenio je da je „strašno“ što vlada nije prepoznala značaj tog dogadjaja i što su do danas morali da se bore i nisu znali da li će se desiti.

„Na kraju je preovladao zdrav razum i nadajmo se da je ovo neka vrsta pravde“, istakao je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari