Orlovi sa severa Banata krstare nad Panonskom nizijom 1Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštava da dva mladunca orlova krstaša, koji su se izlegli na severu Banata u proleće 2021. godine, uspešno krstare prostranstvima južne Panonske nizije.

Ornitolozima je uz pomoć najsavremenije satelitske tehnologije poznato gde su se Mima i Mihajlo, kako su ih nazvali, kretali od prvog izletanja iz gnezda do danas, a članovi Društva prate još dva mladunca krstaša koja su rođena prošle godine u Srbiji.

„Mima i Mihajlo preleću ogromna prostranstva i od sredine jula pa do danas nebom iznad tri države – Srbije, Mađarske i Rumunije, Mihajlo je preleteo 6.815 kilometara, a Mima 6.320“, ističe Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica i upozorava da mladim krstašima prete mnoge opasnosti poput trovanja, stradanja na dalekovodima i gladi zbog čega ih stručnjaci svakodnevno prate.

Satelitsko praćenje i obeležavanje ptica ornitološkim prstenovima omogućava ornitolozima prezicno praćenje orlova što donosi dodatnu bezbednost i pruža značajne podatke o najvažnijim lokalitetima i staništima na kojima se zadržavaju i koje bi trebalo očuvati.

Orlovi sa severa Banata krstare nad Panonskom nizijom 2
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Orlovi krstaši se ubrajaju u najređe ptice u Srbiji budući da njihova populacija broji svega tri odrasla para. Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, te je svaka jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari