OSA: Nisu prisluškivani građani Srbije 1Foto:Freeimages/ Courtney Icenhour

Predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad tom agencijom razmatrali su danas informaciju koja je procurila u javnost, da je OSA prisluškivala građane i funkcionere Srbije i utvrdili da nije bilo nikakvog prisluškivanja i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Utvrđeno je da je dokument koji je procurio u javnost o aktivnostima i kontraobavještajnom delovanju autentičan, potvrdio je za Klix.ba član Komisije Sadik Ahmetović.

„Na današnjoj senici usvojili smo jednoglasan zaključak na bazi poverljive dokumentacije da je OSA svoj posao radila u skladu sa zakonom. Ustanovili smo da je dokument koji je procurio u javnost autentičan i da nije bilo nikakve vrste prisluškivanja građana i zvaničnika Srbije, ali ni BiH“, rekao je Ahmetović.

Dodao je da je OSA imala određenu kontraobavještajnu akciju koja je izvršena u skladu sa zakonom.

„Osnovni problem je curenje poverljivih dokumenata u javnost, zbog čega će OSA sprovesti internu istragu“, zaključio je Ahmetović.

Podsećamo, u kabinet potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića navodno je 16. decembra stigla pošiljka s oznakom „Tajno“.

Reč je o dokumentu pod nazivom „Predlog za zavođenje obaveštajnog prodora“, a čije su metode navodno deo akcije „Ušće“ koje su, zapravo, kako stoji u dokumentu, odgovor na obaveštajni nastup bezbednosnih službi Srbije prema građanima i institucijama BiH.

Očekuje se, navodi Klix.ba da Stevandić bude pozvan na razgovor u postupku utvrđivanja curenja informacija u javnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari