Osigurati odsustvo, alimentaciju i stanarsko pravo 1Foto: Jelena Diković

U Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama nedostaje odredba koja bi regulisala pravo na odsustvo sa posla za partnera radi nege bolesnog partnera, kao i odredba koja reguliše pravo na alimentaciju za ekonomski ugroženog partnera nakon raspada istopolne zajednice.

Ovo su neke od predloga koje je stručni tim Saveta Evrope dao na Nacrt zakona o istopolnim zajednicama.

Podsetimo, na zahtev Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, generalni direktor za demokratiju SE pripremio je mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama, koje je u petak ministarki predao šef Kancelarije SE u Beogradu, Tobijas Flesenkemper.

U mišljenju SE navodi se i to da Nacrt zakona ispunjava zahteve što se tiče penzijskog i invalidskog osiguranja, ali da nedostaje izričita garancija za pravo na nastavak stanarskog prava preživelog partnera.

„Takođe, u situaciji prekida istopolne zajednice, izgleda da nije regulisana stanarska situacija“, piše u mišljenju SE i dodaje da u Nacrtu zakona nema ni odredbe koja bi regulisala pravo na alimentaciju za ekonomski ugroženog partnera nakon raspada istopolne zajednice.

Takođe, iz SE podvlače da Nacrt zakona ne obuhvata usvajanje dece.

Mišljenje SE pod nazivom „Predlozi za poboljšanja“, kako je saopšteno iz SE, uzima u obzir standarde SE u oblasti borbe protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i zaštite socijalnih prava.

„Usvajanjem specifičnog zakonodavnog okvira za istopolne parove, Srbija bi se značajno približila ispunjavanju ovih standarda“, navodi se u mišljenju SE.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom maja izjavio da neće potpisati zakon o istopolnim zajednicama ukoliko ga parlament usvoji jer Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene.

Na to je ministarka Čomić odgovorila da „zakon o istopolnim zajednicama nije predmet Porodičnog zakona, jer nije reč o braku, i nema usvajanja dece“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari