Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine naredne godine u Brazilu prvi put u svojoj istoriji igraće na Svetskom prvenstvu, pošto je takmičenje u kvalifikacionoj G grupi završila na prvoj poziciji.

Nakon neuspelih pokušaja da se domogne završnice Svetskog i Evropskog prvenstva posle poraza u baraž duelima sa Portugalom, ekipa koju na terenu predvodi Edin Džeko, a sa klupe Safet Pape Sušić konačno je ostvarila san stanovnika BiH.

Sušić je krajem 2009. godine nasledio Miroslava Ćiru Blaževića na klupi „zmajeva“, a posle poraza od Francuske na Koševu, u njegovoj tek šestoj utakmici u ulozi selektora, u medijima pojavili su se naslovi: „Oprosti mi, Pape, sve te ružne riči, ali ipak otiđi“. Međutim, Pape je ostao i već u sledećem kvalifikacionom ciklusu ostvario je najveći uspeh.

Pape je mlađi brat Seada Sušića, koji ga je i „zarazio“ fudbalom u rodnim Zavidovićima. Safet je nakon igara za lokalnu Krivaju prešao u Sarajevo. Istina, 1972. godine trenirao je sa juniorima Crvene zvezde, ali samo „ubijajući“ vreme, dok je čekao da se brat Sead vrati sa turneje iz Nemačke. Neki „stručnjaci“ su tada procenili da je spor, mada on nije ni pomišljao da se preseli u Ljutice Bogdana, jer je tada navijao za Partizan, u koji se spremao da pređe 1979, ali ga je tadašnji direktor Sarajeva Svetozar Vujović razuverio u ispravnost odluke.

Leta 1982. trebalo je da pojača Inter, sa kojim je navodno već potpisao predugovor, ali se umešao Torino. Pape je pristao da promeni prvobitnu odluku, a Fudbalski savez Italije uslišio je žalbu Intera i izrekao mu jednogodišnju suspenziju transfera. Italijani su tako propustili priliku da bar desetak sezona uživaju u njegovim bravurama, ali se sigurno i danas sećaju tri „laka“ komada kojim je počastio njihov nacionalni tim na Maksimiru 1979. Ubrzo je na Marakani upisao het-trik i protiv Argentinaca, tri gola je dao i Rumunima u Bukureštu, a za tadašnje „plave“ debitovao je sa dva pogotka protiv Mađara. Posle pokušaja da pređe u Italiju, obreo se u Pari Sen Žermenu, u kojem je proveo deset sezona. Kakve je partije pružao za ekipu sa Parka prinčeva svedoči i to da je zvanično proglašen za najboljeg fudbalera svih vremena, ne samo kluba iz Pariza već i francuske lige.

Potiče iz skromne porodice, otac Ramo je bio šofer. Safet je odbio prvi poziv iz Sarajeva godinu dana ranije, jer je želeo da završi automehaničarski zanat. Na početku karijere idol mu je bio Vladica Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari