Samoodbrambene snage regiona Donjeck saopštile su da su oslobodile sve privedene posmatrače Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS). Svi posmatrači koji su privedeni prošle sedmice su oslobođeni i oni nisu sa nama – rekao je juče gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov agenciji Interfaks.

Ponomarjov je 29. maja rekao da je grupa od četiri posmatrača OEBS-a privedena dva dana ranije južno od Donjecka, da nije uhapšena i da će uskoro biti oslobođena.

– Razlog privođenja je sumnja u prikupljanje obaveštajnih podataka – rekao je tada Ponomarjov.

OEBS je ranije saopštio da je izgubio kontakt sa četvoročlanim posmatračkim timom u regionu Donjecka, u kome su bili državljani Estonije, Švajcarske, Turske i Danske. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da odgovornost za bezbednost posmatrača OEBS-a snosi zemlja domaćin.

Ukrajinska vojska nastavila je tokom vikenda sa jakim granatiranjem mesta Semjonovka nedaleko od Slavjanska na istoku Ukrajine.

Hruščova: Putin izmanipulisao presedan

Profesorka Nina Hruščova smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin pripajajući Krim Rusiji izmanipulisao presedan Kosova. Hruščova, praunuka sovjetskog lidera Nikite Hruščova, rekla je na marginama konferencije u organizaciji Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića, da se Kosovo i Krim samo delimično mogu porediti.

Gubici zbog krize

Rusija bi u slučaju daljeg zaoštravanja ukrajinske krize mogla godišnje da izgubi izvoznih poslova u vrednosti blizu 30 milijardi dolara, piše moskovska Nezavisimaja gazeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari