Oslobođenje: Vojnik poginuo na Pešteri tokom snimanja promocije trgovaca oružjem 1Foto: MOD

Predsednik Saveta za odbranu i bezbednost pokreta Oslobođenje Janko Todorov izjavio je danas da je oklopno vozilo u kojem je poginuo vodnik prve klase Dejan Stojković, na vojnoj vežbi na Pešterskoj visoravni, korišćeno za snimanje promotivnog materijala trgovaca oružjem.

„Oni su hteli da snime reklamu za prodaju vojne opreme i za to zloupotrebili vojsku. Gotovo polovinu sredstava u vežbi ‘Munjeviti udar’ se ne nalazi u redovnom naoružanju Vojske Srbije“, kazao je pukovnik u penziji Todorov, a saopštio je pokret.

Todorov je naveo da je oklopno vozilo u kome se nalazio Stojković, koji je poginuo na vojnoj vežbi 24. juna, pogođeno eksplozivom trotilom sa usmeravajućim dejstvom, čija je upotreba zabranjena.

Dodao je da je to zabranjeno sredstvo na ovoj vežbi korišćeno zbog snimanja specijalnih efekata.

„To su učinili da bi se stekao utisak da su oklopna vozila izuzetno otporna na eksplozije. Vodniku je nakon pogotka naređeno da nastavi da vozi, iako se vozilo ispunilo gasom i dimom“, naveo je Todorov.

Todorov je ocenio da uslovi za izvođenje vojne vežbe „Munjeviti udar 2021“ nisu postojali jer je temperatura vazduha iznosila 40 stepeni, kao i da je na snazi bila preporuka vlade da se ograniči rad na otvorenom zbog vrućine, a sama vežba nije bila najavljena redovnim godišnjim planom.

„Cela ova tragedija je rezultat nečije pohlepe“, istakao je on.

Pripadnik Druge brigade Кopnene vojske Stojković preminuo je 24. juna na pripremama za vojnu vežbu „Munjeviti udar 2021“ na Pešterskoj visoravni, a Vojni sindikat Srbije ranije je objavio, pozivajući se na nalaze obdukcije, da je on umro zbog trovanja gasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari