Osmomartovski karavan, žena i devojka iz civilnog sektora Vranje-Bujanovac 1Foto: M.Stojanović /OCD Odbor za ljudska prava Vranje

Aktivistkinje SOS telefona i Kutka za devojke Vranje, u okviru aktivnosti Balkanske mreže žene protiv nasilja, u partnerstvu sa aktivistkinjama iz lokalnih organizacija u centru Bujanovca danas su u okviru performansa “Združene za 8.mart” ženama Bujanovca  predale su skulpturu peščanog sata sa porukom na srpskom, romskom i albanskom jeziku “Svaki minut je važan – stop nasilju nad ženama”.

Skulptura je postavljena ispred Osnovnog suda u centru Bujanovca, gde će simbolično podsećati sve stanovnike i stanovnice ove đultietničke opštine,  koliko je važno da se zajedno borimo protiv ovog društvenog problema – navode da SOS telefona za žene žrtve porodičnog nasilja u Vranju.

„Podelile smo letke za borbu za prava žena na srpskom, albanskom i romskom jeziku u cilju podizanja svesti javnosti o radnim pravima žena i neplaćenom kućnom radu. Takođe, želimo da podsetimo na ulogu institucija u prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama“, kažu iz najstarije OCD na jugu Srbije, Odbora za ljudska prava u Vranju.

Neplaćeni poslovi staranja o nemoćnim članovima porodice, deci, velikog su obima i često nadoknađuju nepostojanje usluga staranja u društvu. Prema istraživanjima žene u toku života provedu preko deceniju radeći neplaćene kućne poslove, a muškarci oko četiri godine. Kada bi se neplaćenim kućnim poslovima pridodala ekonomska vrednost, jedna žena u Srbiji bi imala zaradu od 546 evra mesečno, navodi se u izjavi medijima.

Pandemija je kućni rad samo uvećala, zatvaranjem škola i obdaništa  žene više provode vremena u kući, češće ostaju bez posla ili im se umanjuje zarada- čulo se na performansu u centru Bujanovca.

„Zbog toga smo  baš odavde sa juga Srbije, iz multietničkog Bujanovcaposlale poruku o povezanosti i združenosti u borbi za prava žena, držeći se za ruke oko same skulpture koja je simbolična alu vrlo jasna poruka“, saopštavaju volonterke Odbora za ljudska prava iz redova srpske, albanske i romske nacionalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari