Osnovci bez elementarnog znanja: Šta je pokazala analiza poslednje male mature?

Ostavite komentar


  1. А сад замислите само какви би резултати били да не преписују…

  2. Zaštitite nastavnike od roditelja i značajno povećajte plate za početak. Ko da uči decu? Zakon, roditelji i materijalna situacija sabotiraju nastavnike svaki dan, na svakom koraku.

  3. Osnovci koji su polagali maturu u junu su skoro dve godine imali online nastavu. Tačnije sa njima se nije radilo. Osim toga gradivo je vrlo obimno i nastavnici samo jure da odrade svoje planove ne zadržavajući se dovoljno na programu. Mnogo bi bilo bolje da umesto gomile nepotrebnih informacija koje uče napamet rade na funkcionalnoj pismenosti odnosno na tome da deca zaiste razumeju to što uče i da znaju kako da to primene. Po mom mišljenju naš sistem obrazovanja je veliki problem našeg društva.

  4. Nekada smo imali školski sistem koji je bio dobar. Danas je to smešno i komentarisati!

  5. Mnogo je nevidljivih problema u školstvu. Male plate nastavnog kadra su prvi problem i od njega proizilaze mnogi. Obimno gradivo i način učenja su drugi problem od kojeg se dalje granaju mnogi. Kad se ova dva ključna problema ukrste nastaje haos. Imate npr. nastavnike koji namerno drže nizak nivo nastave i loše ocenjuju pa se iz toga množe privatni časovi. Time nastavnici primarno popunjavaju svoj mali budžet i međusobno jedni drugima nabacuju učenike za privatne časove (u dogovoru ili bez njega). Roditelji time dobijaju dodatne troškove, a učenici gube dodatno vreme (umesto da su naučili u školi i kod kuće). Dalje, imate nekad jeziv upliv roditelja i maltretiranje nastavnog kadra. Imate učeničke evaluacije koje mogu da opako zagorčaju život nastavniku, jer zaboga, deca umeju i da izmišljaju… Sve to može da napravi haos u odnosima učenik – nastavnik – roditelji, a puno zavisi i od direktora. Primera je mnogo. Pričajte sa prosvetarima koje znate. Ja sam se zgražavao nad nekim primerima.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.