Osnovci u organskoj bašti gaje povrće za decu obolelu od raka 1Foto: Promo/A1

Pandemija ranije nepoznatog virusa u fokus zdravog načina života i očuvanja zdravlja vratila je organsku ishranu. U isto vreme probudila je novu solidarnost među ljudima, izrodivši niz ideja kako u teškim vremenima pomoći onima kojima je podrška najpotrebnija.

Na gazdinstvu „Organela“ u okolini Valjeva rodila se ideja o „bašti koja može svašta“ i tako je nastalo istoimeno humanitarno udruženje koje je osmislilo način da zdravom hranom bar malo olakša borbu mališana obolelih od raka.

Njihova inicijativa „Zasadimo život zajedno“ korak je bliže ostvarenju ciljeva, jer je njenu važnost prepoznala i podržala kompanija A1 Srbija u okviru društveno odgovornog programa „Svet kakav želiš“.

Kao neko ko se lečio od najteže bolesti, Darko Šijakinić dobro zna da je zdrava hrana važan deo procesa lečenja i oporavka.

„Ideja o humanitarnoj organskoj bašti se rodila kada sam se zaposlio u „Organeli“. Želeli smo da probudimo dobro u ljudima i omogućimo da svako dete koje se leči od raka ima dostupne zdrave namirnice kontrolisanog porekla, gajene sa puno ljubavi bez korišćenja hemijskih pesticida. Znajući koliko je neprskana hrana važan segment na putu ka izlečenju, jer sam se pre više od 17 godina i sam lečio od leukemije, predložio sam da voće i povrće ide Nurdoru, udruženju roditelja dece obolele od raka“, kaže Šijakinić, predsednik udruženja Bašta može svašta.

Ova inicijativa ima i drugi podjednako važan segment.

Osnovci u organskoj bašti gaje povrće za decu obolelu od raka 2
Foto: Promo/A1

Plan je da uključi što više učenika volontera koji će imati priliku da teorijska znanja iz predmeta „Biologija” i „Svet oko nas” primene direktno u bašti i voćnjaku.

Učiće o zdravim namirnicama, biljnim kulturama, tradicionalnoj i savremenoj tehnologiji u organskoj proizvodnji i njenom značaju za društvo.

„Hteli smo da malo odvojimo decu od ekrana i motivišemo ih da bolje usmere energiju. U bašti u Valjevskoj Kamenici napravićemo edukativni centar, gde ćemo dovoditi prvo učenike iz osnovnih škola u Valjevu, a kasnije nadamo se i iz drugih gradova.  To će biti prilika da prate put biljke od semena do ploda i neguju kontakt s prirodom, a imaće i preko potrebnu fizičku aktivnost napolju. Želimo da ih naučimo da prevencija mnogih bolesti uključujući rak podrazumeva zdravu ishranu. Od nje u velikoj meri zavisi imunitet, o čemu su lekari dosta govorili tokom pandemije”, naglašava Šijakinić.

Kod dece se na ovaj način razvija i humanost. Sveže voće i povrće koje budu gajili i brali dostavljaće se jednom ili dva puta nedeljno u pet Nurdorovih roditeljskih kuća u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Osnovci u organskoj bašti gaje povrće za decu obolelu od raka 3
Foto: Promo/A1

„Kao neko ko je prošao tu priču, mogu da kažem da je pored skupog lečenja veliki problem obezbediti zdravu neprskanu hranu. Želeli smo da roditeljima bar taj deo posla olakšamo, da im dobra hrana stiže na adresu, jer je ključ u proceduri lečenja. Na samom početku nam je važno da baštu podignemo, zemljište obogatimo prirodim životinjskim đubrivom, i uselimo sve neophodne kulture za što brže jačanje imuniteta dece kao što su cvekla, celer, šargarepa, krompir. U budućnosti želimo da nabavimo i neophodnu mehanizaciju i alat”, ističe Šijakinić.

Da bi bašta zaživela  neophodna je i pomoć volontera, a samim tim i smeštajni kapaciteti gde bi oni boravili, jer radovi mogu da traju i po nekoliko dana.

Zato je cilj da se kroz buduće projekte prikupi novac za izgradnju nekoliko drvenih bungalova.

U vreme kada volonteri ne borave u njima služili bi kao prostor za turističko prenoćište, a sav novac bi bio direktno usmeren za sve troškove bašte i udruženja.

„Pored volje i želje, neophodna su nam sredstva kako bismo ostvarili sve što smo zamislili i zato smo veoma zahvalni kompaniji A1 koja je prepoznala značaj ove inicijative za društvo. Možemo da uspemo samo zajedno i to je ključ ne samo ovog programa nego i života uopšte. Deca koja se leče od raka zaslužuju da imaju ovakvu oazu gde će isto tako moći da dođu i uživaju sa svojim porodicama”, naglašava Šijakinić, koji je i višegodišnji volonter NURDOR-a.

Ovaj projekat kompanija A1 podržava u okviru druge faze društveno odgovornog programa „Svet kakav želiš“ koja je usmerena na inicijative posvećene deci. Sredstva su obezbeđena tako što je pri svakom sklopljenom ugovoru za Prvu tarifu tokom promotivnog perioda, A1 izdvojila iznos u visini jedne mesečne pretplate za program. Više informacija o ostalim incijativama namenjenim deci nalazi se na sajtu svetkakavzelis.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.