Osnovci uručili ministarki prosvete ikonu Svetog Save koju su radili četiri godine 1Foto: Ministarstvo prosvete

Učenici Osnovne škole „Dušan Jerković“ iz Rume uručili su danas ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović ikonu Svetog Save, koju su radili četiri godine. Ikona je prethodno osveštana u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo prosvete,

Oni su danas sa direktorom škole Ivanom Milojević, nastavnicom Majom Nagl i veroučiteljem škole Kostom Stepanovićem posetili Ministarstvo prosvete.

Učiteljica Nataša Stanić je idejni tvorac školskog projekta OŠ,, Dušan Jerković“ iz Rume, pod nazivom „Sveta Srbija“, koja je još 2014. godine sa svojim učenicima izradila prvu ikonu, ikonu sv. Stefana Dečanskog i koja je darivana školi.

Danas se projekat realizuje u još 26 škola i ukupno je izrađeno i poklonjeno 88 ikona.

Ministarka prosvete ocenila je da je ovaj rad duhovnog, obrazovnog, vaspitnog i humanitarnog karaktera.

„Da je reč o kvalitetnoj ideji, govori u prilog, zainteresovanost drugih škola za preuzimanje ideje izrade ikona, njihovog osveštavanja u Hramu i darivanja školama Ikona Svetog Save, koju ste namenili Ministarstvu prosvete je prošla dug put. Sa svojom učiteljicom kao učenici 4. razreda počeli ste izradu ikone najvažnije istorijske ličnosti, utemeljivača obrazovanja, državnosti i verske kulture u Srbiji“, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je zahvalila učenicima i nastavnicima na uloženom trudu tokom procesa izrade ikone prvog arhiepiskopa, zakonodavca, književnika i prosvetitelja Svetog Save i uručila im prigodne poklone.

Učiteljica Nataša Stanić rekla je da je izrada ikona postala tradicija u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“.

„Ovo radimo u saradnji sa veroučiteljem i u korelaciji sa nastavnicima likovnog, srpskog i veronauke. Ono što je najvažnije ovim razvijamo empatiju koda dece, istrajnost i ljubav pre svega i to smo utkali u ove ikone. Kada smo počeli nismo znali da će nam se pridružiti brojne škole“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari