Osnovna škola "20. oktobar" na Novom Beogradu ponovo dobila pretnje, deca na zahtev roditelja idu kući 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Osnovna škola „20. oktobar“ u Novom Beogradu je danas na početku nastave u drugoj smeni dobila pretnju oružanim napadom i veliki broj dece je krenuo kućama na zahtev roditelja koji su ih zvali telefonom, prenela je agenciji Beta majka jedne od učenica.

Bez obzira na poziv direktora na pribranost, informacija o novoj pretnji se u roku od nekoliko minuta proširila po školi, a po mnogu mlađu decu odmah su došli roditelji, rekla je ona.

Kazale je i da su roditelji „SMS“ poruku direktora škole dobili oko 14.45 i da u njoj piše da se „događa upravo ono čega smo se bojali“ – da je „na početku nastave u drugoj smeni stigla pretnja oružanim napadom“.

U poruci piše da „po dogovoru o postupanju koji je juče usaglašen sa predstavnicima MUP-a, sva deca su u zgradi i neće izlaziti za vreme velikih odmora“.

„Policija pojačava prisustvo u dvorištu i zoni škole. Siguran sam da ste svi zabrinuti i molim vas da, ukoliko odlučite da dođete po svoju decu, uradite to na glavnom ulazu“, napisa je direktor u toj poruci.

„Moramo zadržati prisebnost zbog mentalnog stanja naše dece“, naveo je on.

Direktor je dodao da očekuje da će sastanak Saveta biti u zakazanom terminu.

Televizija N1 je u četvrtak prenela da osnovna škola „20. oktobar“, najveća u Beogradu, već dve sedmice dobija pretnje i dojave o bombama, nekada i po tri u toku dana, a stizale su i u vreme jesenjeg raspusta.

To je izazvalo veliko uznemirenje đaka i kolektiva, kazala je za N1 jedna od nastavnica koja je želela da ostane anonimna.

U jednoj od poslednjih pretnji, poslatoj u ponedeljak, kaže se da je u školi postavljena „ogromna količina eksploziva“, da je „nevidljiva i na daljinski pristup“.

„Dosad je niste našli, nećete ni sad. Postavljena je na tačno određenoj lokaciji, a sprave ili specijalno trenirani psi neće moći bombe pronaći“, piše u mejlu koji je stigao sa adrese [email protected] na mejl adrese mnogih nastavnika u školi.

Pisalo je da će „u toku nasumičnog radnog dana ove nedelje te eksplozivne naprave eksplodirati“.

Mejl koji potpisuje „Devil Teror zajednica“ završava se rečima: „Naše oči su uprte u predsednika Srbije, u predsednika i njegovu pratnju. Dole Vučić. Dole Putin. Priznajte nezavisno Kosovo i prestanite podržavati Rusiju u njenim nehumanim delima u Ukrajini“.

Drugi mejl, u kojem kažu da dolaze sa 20 naoružanih članova „Devil Terora“, završavaju sa „Slava Ukrajine“.

Kako su, po rečima nastavnice, direktoru rekli u MUP-u, mejlovi stižu sa adrese u Švajcarskoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo sinoć da je povodom učestalih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u toj školi, održan  sastanak s njenim predstavnicima, Sekretarijatom za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda, Gradske školske uprave i s Policijskom upravom za grad Beograd.

Na sastanku je predočen obim pojačanog postupanja policajaca od 13. novembra, kada su školi upućene pretnje, i da tokom nastave školu obezbeđuju dva policajaca, a i obilascima kroz redovnu interventnu, patrolnu i operativnu delatnost uz češće obilaske noću.

Pomoćnik načelnika Policijske uprave za grad Beograd Ivan Cvijović je istakao je da je proverom utvrđeno da su do sada sve dojave bile lažne.

Dodao je da policija u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom – Odeljenjem za visokotehnološki kriminal, preduzima sve mere i radnje na rasvetljavanju ovih slučajeva.

Cvijović je apelovao na roditelje i nastavno osoblje da ne podležu panici i da obaveste policiju o svim bezbednosno interesantnim događajima i saznanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari