Osobama sa invaliditetom nepristupačne banje 1Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic

U Srbiji banje nisu u potpunosti pristupačne za osobe sa invaliditetom, a sem fizičkih barijera prepreke su i finansijske, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja pristupačnosti banja za osoba sa invaliditetom i starijim osobama koje je sproveo Crveni krst Srbija u saradnji sa Savezom za pristupačnost.

Istraživanje o kome je Danas već pisao, sprovedeno krajem prošle i početkom ove godine kroz projekat „Život je banja“, pokazuje da 56 odsto ispitanika iz osetljivih grupa nije boravilo u banji više od pet godina.

Samo šest odsto anketiranih reklo je da svake godine ide u banju, od čega o trošku PIO ili Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) ide dva odsto, a samo jednom u banji je bilo 22 odsto anketiranih.

Više od jednog odlaska u banju uspelo je da samofinansira 34 odsto anketiranih, ali su ti odlasci bili neredovni.

Većina, čak 94 odsto ispitanika smatra da bi češće trebalo da ide u banju, ali 44 odsto anketiranih odustaje zbog nepristupačnosti banjskih usluga i kapaciteta, a polovina zbog nemogućnosti da dobije finansiranje boravka u banji iz RFZO ili PIO fonda i nemogućnosti samofinansiranja.

Oko 86 odsto ispitanika istraživanja ima između 18 i 60 godina, a u pogledu radnog statusa 56 odsto njih izjasnilo se kao nezaposleno.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je pitanje pristupačnosti banja od ključnog značaja za osobe sa invaliditetom i da su godinama posvećeni rešavanju tog problema jer je to jedan od ključnih koraka u postizanja potpune ravnopravnosti.

Prema njenim rečima, nije bitno samo usvojiti dokumente i akte već organizovati potpunu primenu usvojenih rešenja i probuditi svest da se problemi pristupačnosti banja neće rešiti sami već to nadležni moraju da realizuju.

Osobama sa invaliditetom nepristupačne banje 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Samo se u praksi može videti da li su donete uredbe i akti apsolutno primenjivi na terenu, rekla je Janković, ukazavši da je Srbija među prvima ratifikovala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom i da je time obavezana da će preduzeti sve mere i aktivnosti za otklanjanje svih prepreka i omogućiti ima da nesmetano učestvuju u svim sferama života.

Objašnjavajući probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju sem pristupa banjama, Janković je rekla da većina biračkih mesta u Srbiji nije pristupačna za osobe sa invaliditetom i da im se na taj način oduzima Ustavom zagarantovano glasačko pravo i da je to jedan od ključnih problema koji je neophodno rešiti.

Pomoćnica ministarke zdravlja Snežana Popović naglasila je da je pitanje pristupačnosti banjskih lečilišta za osobe sa invaliditetom vrlo izazovna tema, jer je kompleksna u svakom smislu, počevši od vlasničke strukture banja, pa do načina finansiranja.

Popović objašnjava da sa aspekta Ministarstva zdravlja postoji obaveza da se svim pacijentima obezbedi dostupnost i blagovremena zdravstvena zaštitu i zbog toga kontinuirano sarađuju sa udruženjima pacijenata kojima je ta vrsta lečenje neophodna.

Sem što se neprestano radi na obezbeđivanju finansijskih sredstava za banjska lečenja osoba sa invaliditetom, Ministarstvo kontinuirano radi na uspostavljaju potpune dostupnosti lečilišta za osetljive grupe, dodala je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari