Osobe sa invaliditetom u Kragujevcu teško dolaze do posla 1Foto: Grad Kragujevac

Najveći problem osoba sa invaliditetom u Kragujevcu predstavlja radno angažovanje istaknuto je na sastanku predstavnika udruženja OSI i članice gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordane Damnjanović.

Osim zapošljavanja, osobe sa invaliditetom imaju problem i u oblasti školstva, gde postoji inkluzija, ali nisu stvoreni odgovarajući preduslovi da se ona primeni, jer nedostaje adekvatan kadar, ali i pomagala za praćenje i izvođenje nastave.

Po rečima Milana Stošića, predsednika Saveta za unapređenje položaja OSI na teritoriji grada Kragujevca, postojeći propisi se neadekvatno primenjuju, a nedostaju i sistemska rešenja koja bi trebalo da regulišu status osoba sa invaliditetom.

I članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damjanović ističe da prostor za unapređenje saradnje postoji u mnogim oblastima.

– Prioritetni problemi su dostupnost, pristupačnost i uklanjanje arhitektonskih barijera, ali se trudimo da idemo i korak dalje. Tokom prethodne godine napravili smo značajan pomak u informisanju u saradnji sa Radio televizijom Kragujevac, tako što smo omogućili prevod Hronike, centralne informativne emisije, na znakovni jezik, istakla je Damnjanović.

Ona je dodala da je grad trenutno u pregovorima sa Zavodom za stomatologiju da se postave informativne table na Brajevom pismu.
– To su male stvari, ali one čine kvalitetnijim život osoba sa invaliditetom, rekla je Damnjanović.

Grad Kragujevac će 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obeležiti nizom aktivnosti koje bi trebalo da povećaju svest sugrađana o njihovim potrebama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari