Prošlonedeljne poplave nisu mimoišle ni opštinu Dimitrovgrad, ali nisu bile kao u opštinama Babušnica, Pirot i Vlasotince. Najveće štete od poplava u ovoj opštini su na lokalnim i regionalnim putevima. Ova opština je uspela da sanira pojedine putne pravce, ali je neophodna pomoć Republike.

Prošlonedeljne poplave nisu mimoišle ni opštinu Dimitrovgrad, ali nisu bile kao u opštinama Babušnica, Pirot i Vlasotince. Najveće štete od poplava u ovoj opštini su na lokalnim i regionalnim putevima. Ova opština je uspela da sanira pojedine putne pravce, ali je neophodna pomoć Republike. Procena Štaba za elementarne nepogode je da šteta iznosi pet miliona dinara.
– Zahtev smo uputili Vladi Srbije i resornim ministarstvima. Očekujemo pomoć kako bismo sve to uspeli da saniramo – kaže zamenik predsednika opštine i predsednik ovog štaba Vasa Aleksov.
– Poplavljeno je područje od grada prema granici pored izvorišta „Ivkove vodenice’’ odakle se 90 posto gradskog i stanovništva prigradskih naselja snabdeva vodom. Tu je najveća šteta, ali voda koja je nadošla nije ušla u izvorište koje je obezbeđeno nasipom. Izvorište smo preventivno isključili na kratko vreme. U Željuši je poplavljeno nekoliko kuća. Mehanizacijom smo uspeli da kišnicu kanališemo i sprečimo veće štete. Prilično je oštećen put Poganovski manastir – Poganovo – Dragovita, i to na dva mesta, ali smo to uspeli da saniramo. Oštećen je i lokalni put Trnski Odorovci – Kusa Vrana budući da su se u tom kraju pojavila klizišta i kamenje se obrušilo na put. Uspeli smo da i taj put saniramo – kaže Aleksov.

Pomoć oko regulacije Nišave

Već tri godine tražimo pomoć kako bismo regulisali vodotok Nišave do granice i zbog zaštite izvorišta „Ivkove vodenice“. To izvorište je bilo isključeno iz sistema vodosnabdevanja. Izvorište smo zaštitili, tako da voda ne prodire u njega. Pre dve godine smo izgradili odvodni kanal iznad pruge u gradu i tako smo sve vode sa tog slivnog područja odveli u Lukavičku reku. To je sada spasilo mnoge stanovnike da ne budu poplavljeni. Taj kanal je upravo izgrađen zbog poplava – kaže predsednik opštine Dimitrovgrad dr Veselin Veličkov.

– Nepovoljna situacija je i na putu Željuša – Banski Do – Poganovo. Na toj deonici put u dužini od 1,2 kilometra potpuno je uništen i nije prohodan za vozila. Narednih dana sledi nasipanje i valjanje tog puta. U samom selu Željuša oštećene su dve ulice. Lokalni put Željuša – Grapa skoro da je neprohodan i potrebno je nasipanje i valjanje i tog pravca. Bio je oštećen i lokalni put Gradinje -Bačevo, ali smo uspeli da ga saniramo, kao i oštećenja na putu Prtopopinske Vodenice – Mazgoš. Ima oštećenja i na putu Izatovci – Slavinja. Predstoji i sanacija lokalnih puteva do Gornjeg krivodola i Senokosa i puta Zarine vodenice – Gornja Nevlja i Petačinici – Šarkova mala. Sve te intervencije radili smo iz sopstvenih izvora – kaže Aleksov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari