Na pravoslavnom groblju u Staparu, pored Sombora, nepoznati počinioci oštetili su 713 spomenika, izjavila je juče za agenciju Beta sekretarka Mesne zajednice Ljiljana Đurišić. Ona je dodala da su na lice mesta izašli sudski veštaci i policija i da su utvrdili da je to konačan broj oštećenih spomenika. Đurišićeva je kazala da su meštani Stapara „uznemireni i revoltirani“.

Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović oštro je pre toga osudio skrnavljenje grobova, kada se govorilo o 150 oštećenih spomenika u Staparu i 11 grobova na jevrejskom groblju u Subotici.

„Ovaj čin je krivično delo i jedan je od najdrastičnijih oblika kršenja prava na slobodu veroispovesti i prava na različitost. Broj srušenih i oštećenih nadgrobnih spomenika ovo nasilje čini još alarmantnijim u svakom pogledu“, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.

I Odbor za bezbednost Skupštine Vojvodine oštro je juče osudio skrnavljenje grobalja u Staparu i u Subotici. Odbor je zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da ga što pre obavesti o preduzetim merama povodom tih incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari