Groblje Gazilar u Novom Pazaru na listi je svetske kulturne baštine: Ko devastira jedno od najstarijih i najvećih muslimanskih grobalja? 1Foto: S. Novosel/Danas

Na novopazarskom Groblju Gazilar, jednom od najstarijih i najvećih muslimanskih grobalja, zabranjeni su svi radovi bez prethodno postavljenih uslova i saglasnosti nadležnih gradskih službi i kulturno-istorijskih ustanova.

Odluku je doneo Privremeni organ, koja ne važi samo za Gazilar, već i ostala groblja koja su proglašena za nepokretna kulturna dobra.

Zabranjeno je odnošenje nišana, starih muslimanskih nadgrobnih spomenika, prekopavanje groblja, izmeštanje spomenika, skladištenje materijala i stvaranje deponija smeća na starim grobljima i u njihovoj neposrednoj blizini.

Odlukom su zabranjeni i zemljani radovi na starim gradskim i seoskim grobljima da se ne bi ugrožavalo spomeničko nasleđe.

Zabranjeno je je izmeštanje spomenika na starim gradskim i seoskim grobljima radi stvaranja prostora za nova grobna mesta ili izvođenje građevinskih radova.

Groblje Gazilar našlo se na udaru nesavesnih pojedinaca, koji su namerno oštetili i oskrnavili stare nadgrobne spomenike.

Na devastiranje Gazilara, nadležnim institucijama, ukazivali su Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i brojni građani.

Bošnjački nacionalni savet oje reagovao i oštro osudio uništavanje nišana.

Od nadležnih institucija zatraženo je da preduzmu sve mere „kako bi se sačuvali nišani, a time kul turni i istorijski koreni Bošnjaka“ i „da se zajedničkim naporima i delovanjima sačuvamo vrednosti i dostojanstvo naših predaka“.

BNV je, Odlukom o utvrđivanju pokretnih i nepokretnih kulturnih dobarar od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu, proglasilo stare muslimanske nadgrobne spomenike utvrdilo kao od kulturno dobro od posebnog značaja.

Odluka Privremenog organa usledila je nakon reagovanja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je obavestio „o skorašnjim i ranijim devastacijama starih spomenika na groblju Gazilar, koji ugrožavaju kulturno i nacionalno nasleđe“.

U vandalizam nepoznatih izvršilaca, na licu mesta, uverili su se i stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika culture iz Kraljeva.

Groblje Gazilar nastalo je u 17.veku, a najstariji nišani potiču iz prve polovine 18.veka.

Na listi svetske kulturne baštine nalazi se od 1972.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari