Ostrvo Rab: Kaluđerice koje niko do smrti ne sme videti 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Sa naslovne strane lista Vreme od 20. avgusta 1938. izdvajamo vest o naporima da se otpočnu novi pregovori Praga sa Sudetskim Nemcima. Pravda prenosi da međunarodna politička dešavanja ostavljaju utisak smirivanja.

“Sve manji broj uglednih i odanih sportista odaje se ovom pozivu, mnogi su podneli ostavke, postoje povlašćene i nepovlašćene sudije”, piše Pravda, ističući mogućnost da uskoro ponestane dobrog kadra fudbalskih sudija. Veliki problem je špto se mladim sudijama ne dozvoljava napredovanje i vođenje velikih utakmica.

Ostrvo Rab: Kaluđerice koje niko do smrti ne sme videti 2

Tu je ie vest da je na svadbenom putu, nesrećnim slučajem u eksploziji dinamita poginuo mladić, milioner, tek 12 dana nakon venčanja. Danijel Dodž je bio vlasnik fabrike, a veliku pažnju je privukao kada se oženio siromašnom telefonistkinjom koja je radila u fabrici.

Ona je ovom prilikom teško povređena na više mesta na telu i licu. Otvoren je testament po kome sve što ima Danijel ostavlja svojoj supruzi. Tako je devojka za par nedelja ostala bez muža, lepote i postala milionerka.

Pravda izveštava i da je indijansko pleme Navaho koje živi u Arizoni održalo je tradicionalni ritual venčanja. Neobično je to što je mladoženja imao samo 14, a mlada tek 12 godina. Venčanje je ugovoreno šest godina ranije kada je mladin otac na poklon dobio tri krave, dva konja, džak kafe i ogrlicu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Legenda o starom rimskom blagu zakopanom u blizini hrasta izazvala je pravu zlatnu groznicu u Tetovu. Trojica žitelja tragajući za zlatom došli su do neobičnog otkrića. Iskopali su zidine nepoznate rimske građevine. Do sada nije utvršeno poreklo ovog zdanja, prenosi Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Ostrvo Rab: Kaluđerice koje niko do smrti ne sme videti 3

Izdvaja se i tekst o tome da na ostrvu Rab postoji utvrđenje u kome je sakriveno sedam lepih kaluđerica. One su desetak godina ranije mogle baciti pogled sa prozora na okean, ali kako je ostrvo sve posećenije one su se apsolutno izolovale.

Pred isposnicama se vrata ne otvaraju ni posle smrti. One su svojom voljom izabrale put i odlučile se da budu “žive zakopane” iza manastirskih zidina.

Vreme piše i da je sudija iz Amerike doneo zanimljiv zaključak na jednom suđenju. Bebe imaju zakonsko pravo da plaču.

Ana Robinson je tužila svoju komšinicu zato što noću ostavlja prozor, kroz koji se glasno čuje bebin plač. Sudija je tužbu odbacio jer smatra da beba nije počinila nikakav zločin svojim plačem.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari