Osuđeni jer su podelili fotografiju na Instagramu: Novosađani za manje od 24 sata skupili novac za "Fruškać" 1Foto: Fruškać

Za manje od jedan dan prijatelji Udruženja Fruškać skupili su potrebne novce kako bi pomogli ovoj neprofitnoj organizaciji da plati odštetu jer su podelili fotografiju na Instagram storiju, zbog čega su osuđeni u Višem sudu u Beogradu.

Sud je odlučio da „Fruškać“ mora da plati oko 115.000 dinara zbog povrede autorskog prava i naknade štete autoru fotografije čiju su sliku podelili preko Instagrama.

Ova čudna priča traje već tri godine, kada je na Instagram profilu Fabrike kreativnosti objavljena fotografija Bešenovačkog jezera te je označeno i Udruženje „Fruškać“.

Oni su po automatizmu ovu objavu gde su označeni, podelili na storiju gde je stajao i direktan link koji vodi do stranice koja je objavila fotografiju. Fabrika kreativnosti je za ovu fotografiju imala dozvolu autora za korišćenje, a u opisu objave je stajalo i njegovo ime i prezime.

Međutim ovaj „šer“ bilo je dovoljan da ih autor fotografije tuži.

„Sećate se priče kako je fotograf A. B. tužio udruženje Fruškać, zato što smo šerovali njegovu fotku na Instagram storiju (priče) 24 časa, na kojoj su nas prethodno tagovali njegovi drugari sa stranice Fabrika kreativnosti? Svima nam je bilo smešno i dalje je, ali se ispostavilo da je dobio tužbu“, napisao je juče Nikola Arežina, predsednik Udruženja građana Fruškać, u svojoj objavi na društenim mrežama, te pozvao ljude da im pomognu u plaćanju odštete.

Danas se u novoj objavi zahvalio svima što su tako brzo odreagovali.

„Dragi prijatelji, hvala vam na ogromnoj podršci! Za vrlo kratko vreme skupili smo novac, trenutno stanje na računu iznosi 167.332 dinara i 85 para. Hvala vam što verujete u ideju, hvala vam što se borite za pravdu, hvala vam što verujete da ovo drušvo može bolje! Voleo bih da svi ovi ljudi koji su nas tužili za ove poslednje dve godine, da otvore srce, da razmisle o svojim postupcima i da vežbaju empatiju“, objavio je na društvenim mrežama Nikola Arežina, predsednik udruženja.

Kako dodaje, za 38 godina nije ušao u sudnicu, a poslednje dve godine bio je oko dvadesetak puta.

Fotografu koji ih tužio želi svako dobro i što više dobrih fotki i još boljih poteza, te duboko veruje da je ovaj potez koji je učinio kreće iz jedne velike nesigurnosti.

U ovom slučaju, kako je ranije napisao, Fruškać nije imao nikakvu korist, jedino autor, pošto su mu besplatno promovisali rad, jer imaju više pratilaca od njega.

Stori traje 24 časa koliko je fotografija i bila na nalogu Fruškaća. „Zašto nas nije obavestio da mu to nije u redu, ne znam“, rekao je Arežina.

Stanje na računu Fruškaća, juče bilo je 1.589 dinara i 85 para. Ukoliko sud usvoji žalbu Fruškaća novac će biti preusmeren na sadnju drveća ili neku sličnu akciju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari