Osuđenici u zatvoru u Ćupriji pomažu malog Gavrila 1Foto: Pixabay/Ichigo121212

Osuđena lica u Kazneno-popravnom zavodu Ćuprija odlučila su da izdvoje novac za lečenje Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Prethodno su ovu humanitarnu akciju pomogli zaposleni i lica lišena slobode u Okružnom zatvoru Kragujevac i Kazneno-popravnom zavodu Niš, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

U ztavoru u Ćupriji 76 osuđenika (što je skoro 70 odsto lica od ukupnog broja) doniralo je nešto više od 46.000 dinara za izlečenje osmomesečnog dečaka kome je potrebno što pre 2,5 miliona evra za ozdravljenje kako bi dobio neophodnu terapiju u inostranstvu.

Novac sa depozita osuđenih lica u KPZ Ćuprija biće danas prebačen na račun za lečenje mališana iz Kragujevca.

“Svoju humanost je pokazalo i 670 osuđenika u KPZ Niš kad su tokom Uskrsa prikupili skoro 300.000 dinara za malog Gavrila i tako se pridružili zaposlenima i pritvorenim licima u OZ Kragujevac koji su ranije donirali 80.000 dinara”, ukazuju iz Uprave.

Ovo je samo jedan u nizu primera humanosti lica lišenih slobode u kazneno-popravnim ustanovama kad je u pitanju lečenje dece.

U KPZ u Požarevcu (Zabeli) 174 osuđenika prošle godine su donirala 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji i to odrekavši se dela novca koji im je uplaćen na ime pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije korona virusa.

Iz Uprave podsećaju da se na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji odreklo 4700 suvih obroka u korist najsiromašnijih građana.

Osuđenici u zavodu u Sremskoj Mitrovici su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine donirali Svratišu za decu Novi Beograd skoro 4.000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje sami šiju od marta prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari