Tunišanin Ali Harzi, koji je bio povezivan sa napadom na američki konzulat u libijskom gradu Bengazi, pušten je uslovno na slobodu, a razlog je nedostatak dokaza, rekao je juče Harzijev advokat.


Harzi (26) je odlukom suda „oslobođen uslovno“, što znači da neće smeti da izlazi iz šire zone glavnog grada, za slučaj da je potreban sudu, izjavio je advokat Anvar Ued-Ali. Prema njegovim rečima, oslobađanje je odraz „ispravljanja nepravilne situacije“ s obzirom da vlasti nikada nisu imale pravi dokaz koji bi povezao Harzija sa onim što se dešavalo u Bengaziju.

Oslobađanje Harzija je, po svoj prilici, udarac istrazi o napadu koji je 11. septembra prošle godine izveden na konzulat SAD u Bengaziju. Tom prilikom ubijena su četiri Amerikanca, uključujući ambasadora SAD u Libiji. Istraga u samoj Libiji tapka u mestu zbog nemoći centralne vlade da nametne autoritet moćnim milicijama, od kojih su neke verovatno bile umešane.

Harzi je bio jedan od retkih ljudi koji su privedeni u vezi sa ovim događajem. On je u oktobru lišen slobode u Turskoj i isporučen Tunisu, a tamošnje vlasti su tvrdile da postoji „jaka sumnja“ da je on umešan u napad. Prema rečima advokata, Harzi je zvanično bio optužen za „članstvo u terorističkoj organizaciji“, što je po zakonu kažnjivo sa šest do 12 godina zatvora. Harzija su u decembru ispitivali zvaničnici američkog FBI u prisustvu tunišanskog sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari