Osumnjičeni Simo Spasić se nije pojavio na saslušanju u tužilaštvu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu danas nije saslušan predsednik Udruženja porodica kudnapovanih, ubijenih i nestalih sa područja KIM Simo Spasić, osumnjičen za krivično delo proganja novinara Južnih vesti Aleksandra Stankova, jer se nije pojavio. U svojstvu oštećenog saslušan je Stankov, kome je Spasić uputio više SMS pretnji i uvreda.

– Spasić se nije pojavio, a tužilaštvo nema dokaz da je on uredno pozvan. Kada budemo utvrdili da li je uredno pozvan, postupajući tužilac će doneti odluku o eventualnim daljim merama koje će biti preduzete radi obezbeđenja njegovog prisustva – rekao je za Danas portparol OJT Ivan Marković.

Spasić je za naš list rekao da nije primio poziv OJT, a da ga je primio „sigurno bi došao na saslušanje“. Uostalom, povodom ovog slučaja već je dao izjavu u policiji, dodao je.

– Rekao sam i policiji da ja u tim porukama nisam nikome pretio smrću, ubistvom, silovanjem, niti sam mislio da nanesem zlo. Jesam pominjao sanduke , ali ja njih pominjem još od 2001. ili 2002. godine, kada su Koštunicina i Đinđićeva vlada oslobodili zločince iz UČK, a pritom ih nisu ni razmenili za zarobljene Srbe. Od tada svima koji imaju takav odnos prema ubijenim i kidnapovanim Srbima sa KIM poručujem da kupe sanduke i za svoje porodice – kazao je Spasić.

Stankov je za naš list, međutim, kazao da se zbog pretećih i uvredljivih poruka, u kojima se pominju „sanduk“ i „kolac“, osetio uznemirenim i ugroženim. On je podsetio da su Južne vesti ovaj slučaj prijavile policiji, a da je samo OJT slanje poruka takve sadržine službeno okvalifikovalo kao krivično delo proganjanje.

– Ovo će između ostalog biti test za pravosuđe, pošto je osumnjičen neko ko je „čovek vlasti“. Možda sam i utopista, ali želim da verujem da će ono ovakav test položiti- rekao je Stankov.

Spasić je osumnjičen za proganjanje zbog slanja više sms- poruka u kojima je navodio da su „svi iz Južnih vesti zlo Srbije, UČK lobisti i Đilasova bagra“, i da ih treba zabraniti jer su „nacisti“. On je naveo i da „strane plaćenike“ iz N1, Nove S, Danasa, NIN-a, Vremena i Južnih vesti „treba nabiti na kolac jer ruše državu Srbiju i bogate se na kostiju Srba“. Nastavio je da preti i vređa novinara i nakon što je saslušan u policiji, zbog čega je dodatno upozoren da to ne čini.

– Vas iz dosovske i Đilasove bagre treba na kolac…Ma tako mi je krivo što svima vama nije neko od porodice ubijen znali bi jezik srpskih žrtava… Da bog da da ko prima pare od zapada da kupuje sanduk svojoj porodici – Spasićeva je ključna poruka, upućena Stankovu 29. avgusta.

Spasić je počeo da ih šalje nakon izveštavanja da ga je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u maju ove godine primila u Gradskoj kući i najavila otvaranje kancelarije Udruženja u centru grada, a u kojem je između ostalog navedeno da je on pravosnažno osuđen za silovanje. Od  Stankova i glodurke Južnih vesti Gordane Bjeletić on je najpre tražio da gostuje u emisiji tog portala, a kada je dobio odgovor da gosti mogu da budu predstavnici Udruženja koji nisu osuđivani, usledile su poruke.

On je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i tri meseca zbog silovanja bivše supruge S.S, kao i krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti. Po izdržavanju kazne, u provladinim medijima izjavljivao je da mu je, kako je rekao, „sve to namešteno“.

Poznat je široj javnosti i kao „čovek sa megafonom“ koji ispred institucija u Beogradu vikom ometa manifestacije i proteste opozicije i kritičara aktuelne vlasti. Nije poznato da li je član SNS-a, ali u javnim istupima podržava Vučića i tu stranku.

– I vaše novine pišu da sam čovek sa megafonom, i puštaju moje slike sa megafonom, ali ne puštaju šta preko tog megafona govorim. Niko ne pušta ton. Odgovorno tvrdim da nikada nisam napadao opoziciju, već samo odgovorne iz bivše vlasti, iz DS i DSS, koji su sad u nekim drugim strankama, a koji su u crno zavili porodice kidnapovanih i ubijenih, pa i moju porodicu- tvrdi Simo Spasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari