Predsednički kandidat konzervativaca za predsednika Francuske Nikola Sarkozi navodi da je pedofilija najverovatnije genetska mana. Socijalista Segolen Roajal izgleda da ne zna da talibanski ekstremisti više ne vode vladu u Avganistanu, a Žan-Mari Le Pen, kandidat ekstremne desnice, preporučuje masturbaciju umesto besplatnih kondoma za zadovoljenje seksualnih potreba mladih.

Predsednički kandidat konzervativaca za predsednika Francuske Nikola Sarkozi navodi da je pedofilija najverovatnije genetska mana. Socijalista Segolen Roajal izgleda da ne zna da talibanski ekstremisti više ne vode vladu u Avganistanu, a Žan-Mari Le Pen, kandidat ekstremne desnice, preporučuje masturbaciju umesto besplatnih kondoma za zadovoljenje seksualnih potreba mladih.
Samo 12 dana do prvog kruga predsedničkih izbora kampanja je ušla u fazu improvizacije, pa čak i budalaština, oslikavajući odsustvo bilo kakvog određenog predmeta debate i pomamnu borbu za osvajanje velike grupe još uvek neodlučnih glasača. Svaki preokret se čini važnim.

Okovani patak: Sarkozi odustao od dila sa Širakom

Satirični nedeljnik Okovani patak izvestio je da je Nikola Sarkozi odustao od dila s predsednikom Žakom Širakom prema kojem je posle njegovog povlačenja s vlasti trebalo da ga zaštiti od sudskog gonjenja. Širak, naime, sudski imunitet neće uživati od maja, kada mu istekne mandat.

Sarkozi nije reagovao na pisanje nedeljnika koji navodi da ga je Širak podržao u predsedničkoj trci u zamenu za zaštitu od suda. Kad Širak ode u penziju istrage o skandalima koje su dugo u fiokama mogle bi da budu oživljene, među njima i ona o lažnim radnim mestima u bivšoj Širakovoj stranci. Prema Okovanom patku Sarkozi će u julu skupštini predložiti zakon o reformi sudstva koji obuhvata i član koji nalaže brže istrage. Nedeljnik, međutim, navodi da Širak nema razloga za strah jer će skandali za koje je osumnjičen zastareti. AP

Rekordnih 42 odsto Francuza kaže da su i dalje neodlučni, ili da još uvek mogu promeniti mišljenje, prema rezultatima nedavnog istraživanja službe za ispitivanje javnog mnjenja CSA objavljenog u listu Parizjen. Među glasačima ispod 30 godina starosti taj procenat je još viši i iznosi 56 odsto.
Deo problema predstavlja ono što stručnjak za političke nauke Žak Gerstl naziva „odsustvom dominantne teme“, za razliku od prošle kampanje iz 2002. kada su pitanja bezbednosti i nezaposlenosti dominirala. Sadašnja kampanja, objašnjava Gerstl, liči na „bombardovanje“ tokom kojeg kandidati skaču s teme na temu, od rasprava o teškoj situaciji u Erbasu do pitanja privatne svojine kandidata.
Svi vodeći kandidati imali su gafove, ali niko od njih toliko strašne da je to moglo uništiti njihove šanse u promenljivoj trci za novog predsednika, navodi se u sprovedenim anketama. Čini se da Sarkozi, koji vodi u predsedničkoj trci, izvlači korist od nesigurnosti. Prema navodima političkih analitičara njegova kampanja izgleda disciplinovanije i s manje gafova u odnosu na ostale vodeće kandidate. U izveštaju koji je CSA objavila u ponedeljak 59 odsto glasača veruje da će Sarkozi pobediti, dok više od 60 odsto Francuza smatra da je njegova kampanja najuverljivija, najstabilnija i najmodernija.
Sarkozi i dalje pokušava da ublaži svoj imidž „red i mir“ osobe koji je zaradio posle četiri godine na položaju ministra unutrašnjih poslova. Tako je tokom posete fabrici za proizvodnju sira Reblošon na Alpima učinio nešto što inače ne radi, posebno ne u javnosti – flertovao. Sarkozi je, pun entuzijazma, izgrlio i izljubio radnicu. „Ja te ljubim. Vidi kako smo zgodan par. Moje srce lupa!“ rekao je Sarkozi pozirajući kamerama.
Što se tiče Segolen Roajal, postoji mišljenje da je ona protraćila prednosti koje idu uz položaj prve žene predsedničkog kandidata u Francuskoj. Kritičari kažu da ona odbija da prihvata savete i da se predstavlja kao žrtva medija kojim dominiraju muškarci kako bi privukla glasače. Roajalova je kandidat s najviše gafova na spoljnopolitičkom terenu. Tokom posete Kineskom zidu u januaru bila je odevena u belo, boju koja označava žalost u Kini. Prošlog četvrtka je, govoreći o sudbini dvojice Francuza koje su Talibani zarobili u Avganistanu, pozvala UN da kazni vladajuće lidere Talibana, kao da ne zna da su islamski ekstremisti zbačeni s vlasti 2001.
Fransoa Bajru do sada vodi kampanju bez gafova, ali kampanju koja je kritikovana zbog mnogih nejasnoća. Suprotno tome, Le Pen uživa da daje izjave koje osvajaju naslovne strane novina. Pre nekoliko dana on je branio svoj stav protiv obezbeđivanja besplatnih kondoma srednjoškolcima. „Za one koji su navikli preporučujem masturbaciju. To je najlakši metod“, izjavio je Le Pen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari