Predsednički izbori u Moldaviji neće biti održani u petak jer nema nijednog kandidata za to mesto zbog izostanka kompromisa u parlamentu gde se šef države bira, javili su juče moldavski mediji. Jasno je da prvi krug predsedničkih izbora neće biti održan, rekao je premijer Vlad Filat.

Rok za podnošenje kandidatura istekao je u ponedeljak u ponoć, a zbog nepostojanja kompromisa nijedna stranka nije istakla svog kandidata za šefa države, niti su prošli nezavisni kandidati. Od aprila 2009. godine nijedna politička snaga nema većinu u parlamentu, odnosno 61 poslanika od ukupno 101, da bi bio izabran šef države. Vladajuća proevropska koalicija ima 59 poslanika, a komunisti 42. Ako poslanici ni u drugom pokušaju ne izaberu predsednika, skupština se raspušta. Za sada nije jasno da li će se otkazivanje glasanja planiranog za petak, računati kao pokušaj izbora predsednika ili ne.

Vladajuća koalicija organizovala je u septembru 2010. godine referendum o načinu izbora predsednika Moldavije i izmeni Ustava koji je, međutim, propao zbog slabog odziva birača. Referendum je organizovan zbog političke krize nastale posle pobede proevropskih demokrata i pada komunista u aprilu 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari