Otkrivena tajna kako se pripremaju vlaške plašinte na zaječarskom "gastro karavanu" 1Foto: M.S. / Danas

Grad Zajеčar i Turistička organizacija grada Zajеčara su domaćini „gastro karavana“ koji putujući kroz Srbiju promovišе gastronomsku ponudu gradova i opština učеsnika karavana.

Prema rečima v.d. direktora Turističke organizacije “Zaječara” Dragane Gogić – Rajković, „gastro karavan“ putuje Srbijom i promoviše gastronomsku ponudu gradova i opština učesnika karavana.

„Posetioci „gastro karavana“ biće u prilici da probaju ukuse roštilja iz Leskovca, pršute sa Zlatibora, belmuža iz Svrljiga, tako da će ovih dana u Zaječaru biti za svakog po nešto”, istakla je ona.

Prema njenim rečima gastro karavan je samo danas, u okviru bazara koji će trajati tri dana, a u okviru kojeg će se Zaječarcima predstaviti oko 90 izlagača.

Otkrivena tajna kako se pripremaju vlaške plašinte na zaječarskom "gastro karavanu" 2
Foto: M.S. / Danas

Jedan od najukrašenijih štandova pripada Turističkoj organizaciji Majdanpek. Nada Birišić iz Rudne Glave otkrila nam je tajnu kako se pripremaju vlaške plašinte.

“Mi smo iz udruženja “Vredne Vlajne” i predstavljamo Majdanpek. Na našem štandu predstavljamo kuhinju našeg kraja i naše ručne radove”, istakla je naša sagovornica i nastavula:

Otkrivena tajna kako se pripremaju vlaške plašinte na zaječarskom "gastro karavanu" 3
Foto: M.S. / Danas

“Vlaške plašinte pripremaju se ovako: kiselo testo zamesi se kao za hleb i razviju se jufkica. Potom se unutra namažu sirom i jajima, a umesto sira, ko voli slatko, može se staviti džem. Onda se ispeku na ulju”.

Kako je ona istakla za Danas, to je stari recept za poslasticu koja se pravila kada su dolazili gosti.

“Nekada su naši stari imali kukuruznog brašna u izobilju, dok je pšenično bilo retkost i čuvalo se za specijalne prilike kada dođu gosti. Vlaške plašinte su bile obavezni dodatak ručku i večeri za goste”, zaključila je naša sagovornica.

Otkrivena tajna kako se pripremaju vlaške plašinte na zaječarskom "gastro karavanu" 4
Foto: M.S. / Danas

Bazar u Zaječaru traje tri dana, od danas do nedelje, a Zaječarci će imati prilike da uživaju u proizvadima koji budu predstavljeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari