Otkud Ramštajn na Šapićevim danima porodice? 1 EPA/Axel Heimken

Da je Aleksandar Šapić upućen u opus Ramštajna sigurno ne bi voleo da taj bend nastupa u okviru njegovih Beogradskih dana porodice, jedan je od komentara sagovornika Danasa na potez gradske uprave da koncerte ovog nemačkog „industrial metal“ benda na Ušću uvrsti u program Šapićeve manifestacije posvećene porodici.

Iz ugla zagovarača patrijarhalnih tradicionalnih vrednosti, sve u vezi Ramštajna može biti sporno i nikako se ne uklapa u manifestaciju dani porodice – od vulgarnih tekstova u kojima se spominju polni organi i seks, do nastupa u kojima se isti simulira među članovima benda. Vrhunac nastupa je kada pevač i klavijaturista, obnažene pozadine, simuliraju seks, a potom pevač iz džinovskog, plastičnog polnog organa prska publiku penom.

Predsednik privremenog organa Grada Beograda, Aleksandar Šapić više puta je u javnosti nastupio sa homofobičnim stavovima, a kako kaže Bojan Simišić iz Eko straže, nastupi Ramštajna su često vrlo „nehomofobični“ i gej pozitivni.

„Kao fan metal muzike vrlo sam skeptičan ne samo da gradonačelnik Šapić poznaje taj žanr, već da zna bilo šta o Ramštajnu. Iako se članovi benda ne izjašnjavaju kao gej, često imaju ‘homoseksualne performarnse na bini’ gde se članovi benda ljube ili simuliraju seks, sve sa ciljem razbijanja homofobnih stavova“, kaže Simišić.

Ovakva slika se nikako ne uklapa u Šapićevu zamisao dana posvećenih porodici, ipak, Simišić kaže da podržava gradske vlasti u dovođenju metal bendova u naš glavni grad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grad Beograd (@grad_beograd)

„To apsolutno podržavam,  ali nisam siguran da će članovi benda Ramštajn biti srećni kada saznaju da su iskorišćeni u anti-gej kampanji“, smatra Simišić.

Kako navodi, s obizrom na to što je u toku predizborna kampanja za izbore u Beogradu, svrstavanje Ramštajna u program Beogradskih dana porodice se može protumačiti i kao zloupotreba zarad političkog marketinga.

„Jasno je da je Šapićev motiv spajanja koncerta u dane porodice pridobijanje glasova konzervativaca na predstojećim izborima. Muzika bi morala da ostane pošteđena dnevne politike“, kaže Simišić.

Nenad Milosavljević novinar satiričnog portala Njuz. net, takođe kaže da Aleksandar Šapić ne zna ništa o Ramštajnu, već da samo želi da iskoristi njihovu popularnost.

„On zna samo da su oni popularni, a kad je neko popularan, zašto se ne ogrebati o tu popularnost. Doduše, to je pokušao sa SNS-om, ali se nije baš proslavio, baš kao ni sa Ramštajnom“, kaže Milosavljević.

Ističe i da se vrednosti koje zastupa popularni industrijski metal bend apsolutno ne uklapaju u vrednosti koje Aleksadanr Šapić želi da promoviše svojim manifestacijama.

„Mali je problem što se Ramštajn vrednosti ne uklapaju u Šapić vrednosti, ali možda je ovo prilika da se proširi sistem vrednosti Dana poridice, pa da sledeće godine ugostimo i neke druge slične umetnike, recimo Merlina Mensona“, zaključuje Milosavljević.

Nemački bend Ramštajn koji je Gradska uprava olako uvrstila u program Šapićevih Beogradskih dana porodice je jedan od najkontroverznijih i najporvokativnijih bendova u modernoj eri metal muzike, a ako se u obzir uzmu samo „mejnstrim“ metal bendovi, Ramštajn definitvno zauzimaju prvo mesto kao najveći provokatori.

Otkud Ramštajn na Šapićevim danima porodice? 2
EPA/Carsten Rehder

Ovaj bend je Gradska uprava Beograda nedavno izreklamirala na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama kao da nastupaju u okviru dovomesečne manifestacije Beogradski dani porodice čiji je idejni tvorac Aleksandar Šapić.

Cilj mu je bio da promoviše porodične vrednosti, a levo orijentisana javnost je ovu manifestaciju ocenila i kao Šapićevu svojevrsnu „anti LGBT“ kampanju. Ramštajn se očigledno ne uklapa u Šapićevu zamisao dana porodice.

U međuvremenu gradska vlast je sa svojih naloga na društvenim mrežama skinula objave u kojima „prisvajaju“ Ramštajan, ostala je samo objava na Instagramu.

„Pored velikog koncerta svetske grupe ‘Ramštajn’ u petak 24. maja na ‘Beogradskim danima porodice’ priređen je program za svakoga! Dok će s jedne strane reke ljubitelji tvrđeg zvuka moći da uživaju u nastupu grupe ‘Ramštajn’, nakon toga će u petak 24. maja s druge strane obale nastupiti neke od naših najvećih folk zvezda. Petak je dan kada će svi posetioci moći da nađu sadržaje za sebe: od radionica za najmlađe, izložbi i filma, pa do kutka posvećenog životinjama gde će vlasnici kućnih ljubimaca moći da dobiju i savete“, nevedeno je u prvobitnom saopštenju Gradske uprave.

Ramštajn će u Beogradu nastupiti 24. i 25. maja na Ušću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari