Oko 25 tona cijanidnih soli nepropisno je uskladišteno u krugu Fabrike autotraktorskih kočnica (FAK) u Loznici, koja ne radi od 1991. godine. Cijanidi su korišćeni u procesu proizvodnje za potrebe termičke obrade metala, a sada se nalaze u napuklim plastičnim i metalnim buradima. Prema rečima zamenika gradonačelnika Loznice Petra Ekmeščića, rečje o praškastim materijama koje se ne mogu samozapaliti ili ispariti, ali najveću pretnju predstavljaju za podzemne vode.

Ekmeščićističe da je lokalna samouprava upoznata sa problemom otpada u „fabrici koja se godinama raspada i posluje na ivici kriminala“, ali da opština nema nadležnost u njegovom rešavanju.

– Svi državni organi uredno su obaveštavani u vezi sa nepropisno uskladištenim cijanidnim solima u napuklim buradima – tvrdi Ekmeščić. Bezuspešno smo pokušavali da stupimo u kontakt sa vlasnicima fabrike koja je privatizovana, a potom je ugovor o kupoprodaji raskinut, dok otpad i dalje stoji, deo ispod, a deo izvan nastrešnice – ističe zamenik gradonačelnika. Iako Mihailo Gajić, direktor FAK-a, kaže da opasnost za građane ne postoji jer nema nikakvih isparavanja, načelnik Eko-oksikološke službe Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda dr Milan Milutinovićsmatra da opasnost postoji jer je rečo izuzetno otrovnim materijama.

– Da se dogodilo zagađenje ne može da se vidi spolja, posebno kada se radi o plastičnim sudovima, koji nisu adekvatni za duže skladištenje ove vrste otrovnih materija. Jedinjenja cijanida spadaju u otrove. To su opasne materije koje mogu da ugroze kako zdravlje ljudi, tako i biljni i životinjski svet. Takve materije traže posebne uslove pakovanja, skladištenja i transporta, pošto na teritoriji Srbije nema postrojenja za njegovo uništavanje. Bitno je da mesto gde je skladištena materija nakon njegovog izvoza bude naknadno provereno, odnosno da se sprovedu detaljna ispitivanja kontaminiranosti zemljišta i podzemnih voda. Ako se nađe zagađeno zemljište, ono se vadi, pakuje i transportuje zajedno sa cijanidom – ističe Milutinović. Prema procenama stručnjaka, za uklanjanje cijanida iz FAK neophodno je oko 200.000 evra, koliko košta smeštanje u adekvatne kontejnere i njihovo transportovanje.

Međutim, Loznica u ovom trenutku ipak ima mnogo veći problem, a to su, prema rečima Petra Ekmeščića, opasne materije u Viskozi. U ovoj fabrici je pod vodom uskladišteno 550 tona ugljen-disulfida (CS2), otrovne i lako zapaljive materije, ostale nakon prekida proizvodnje februara 2005. godine. Problem izmeštanja CS2 privukao je pažnju javnosti posle velikog požara koji je 8. decembra prošle godine izbio u Viskozi, u kojoj je jedan radnik poginuo. Prema rečima našeg sagovornika, ugljen-disulfid nije jedina opasna materija u ovoj fabrici, većse tu nalaze i velike količine natrijum-hidroksida, natrijum-hipohlorida, sumporne i hlorovodonične kiseline, fosfora…

– Vlada nam je dostavila zaključak kojim se Viskoza proglašava zonom ugrožene životne sredine, čime je lokalna samouprava dobila određene ingerencije u vezi sa rešavanjem ovog problema. Na račun opštine ovih dana treba da legne 1,1 milion dinara za osposobljavanje cevovoda, kako bi se omogućilo pretakanje CS2, i njegovo uklanjanje iz Viskoze. Ugovor je većzaključen sa firmom koja će preuzeti ovu materiju i prebaciti je na sigurnu lokaciju u inostranstvo – dodaje Ekmeščić. On kaže da kada se Loznica bude oslobodila ugljen-disulfida koji bi, „ukoliko bi se nesrećnim slučajem zapalio, izazvao eksploziju snage jedne manje atomske bombe“, tek tada će se rešavati pitanje cijanidnih soli.

 

Zvezda-Helios preuzela 13,6 tona otpada

Gornji Milanovac – Kompanija Zvezda-Helios iz Gornjeg Milanovca preuzela je 13.621 kilogram otpadnog materijala iz četiri šumadijske opštine i uskladištila ga u krugu fabrike, kazala je juče generalna direktorka te kompanije Stanica Levajac. Ona je istakla da je otpadni materijal pronađen u 11 sela u opštinama Gornji Milanovac, Kragujevac, Topola i Knić. Prema njenim rečima, najviše otpadne ambalaže pronađeno je u selu Bečevica, u opštini Knići to 5.589 kilograma na pet lokacija, gde se nalazilo 20 punih i šest polupraznih bačvi sa hemijskim otpadom. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je 16. februara prijavu protiv Zvezde Helios, jer je utvrđeno da je ovo preduzeće ugrožavalo životnu sredinu nepropisnim upravljanjem i skladištenjem otpada. Burad sa opasnim i kancerogenim materijama prodavana su i poklanjana seoskom stanovništvu, koje je otrove koristilo za paljenje korova, a ambalažu za napajanje stoke i zalivanje. Odgovorni iz Zvezde Helios nalaze se u pritvoru, a predsednik Upravnog odbora Alojz Juhart i bivši generalni direktor fabrike Velimir Radovanovićpodneli su ostavke. K. Ž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari