Otvaraju se odeljenja za nadarene za hemiju i biologiju 1Foto: Vesna Andrić

U četiri gimnazije u Srbiji od jeseni bi trebalo da budu otvorena odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju.

Reč je o jedinstvenom programu, u kome će težište biti na ova dva predmeta, a koji će pripremati budući naučni podmladak za studije na brojnim fakultetima poput Poljoprivrednog, Medicinskog, Biološkog, Stomatološkog, Farmaceutskog, Tehnološkog, Veterinarskog…

Radivoje Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, kaže za Danas da je inicijativa za otvaranje odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju potekla od Zajednice gimnazija Srbije još pre četiri godine i da je sada aktuelizovana. On dodaje da hemija i biologija čine osnovu brojnih graničnih oblasti koje se danas izuzetno brzo razvijaju, poput biohemije i molekularne biologije i da je otvaranje specijalizovanih odeljenja i jačanje prirodnih nauka u skladu sa strateškim opredeljenjem i države, senata univerziteta u Beogradu i Novom Sadu i SANU.

Otvaranje specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju je planirano u Petoj beogradskoj gimnaziji, novosadskoj „Jovan Jovanović Zmaj“, niškoj „Bora Stanković“ i Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Direktorka Pete gimnazije Borka Popović kaže za Danas da je ta gimnazija apsolutno spremna da od 1. septembra bude otvoreno ovakvo specijalizovano odeljenje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je juče da će upis u pomenuta specijalizovana odeljenja biti omogućen sadašnjoj generaciji malih maturanata. Šarčević je juče u beogradskoj osmoletki „Kralj Petar Prvi“ prisustvovao probnom završnom ispitu iz matematike. On je naveo da će uslovi upisa u srednje škole biti identični kao lane, što znači da će testovi završnog ispita nositi maksimalno 40 poena, dok se 60 bodova može dobiti po osnovu uspeha iz osnovne škole. Ministar je najavio da će i ove godine biti stroga kontrola u opštinama i okruzima u kojima su ranije zabeležene nepravilnosti.

Ove godine u gimnazijama u Srbiji biće otvoreno dodatnih 11 IT odeljenja, a 2.900 učenika će moći da upiše neke od obrazovnih profila po dualnom modelu.

Osmaci će danas polagati probne testove iz srpskog jezika i kombinovani. Završni ispit se održava 17, 18. i 19. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari