Svetska zdravstvena organizacija je kladovski Zavod za onkologiju i radiologiju na osnovu veoma dobrih rezultata u otkrivanju i lečenju malignih bolesti uvrstila među deset najboljih u svetu, a ukoliko najnovija inicijativa bude bila realizovana ovaj podunavski grad dobiće i centar za prevenciju raka dojke.

Inicijator osnivanja ovog centra je poznati kladovski onkolog, ekspert SZO za maligne bolesti Sibin Ilić koji tvrdi da je sad pravi trenutak da se krene u tako nešto pošto je došlo vreme kada će se u punoj snazi ispoljiti posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom. On to potkrepljuje i podacima američke akademije nauka o posledicama atomskog bombardovanja Japana, prema kojima su devojčice koje su u to vreme bile u pubertetu, kada su dojke najosetljivije na zračenje, umrle do 50. godine života. Doktor Ilić navodi i da je na Srbiju tokom NATO bombardovanja bačeno osam puta više eksploziva nego na Hirošimu, a zbog posledica decenijskog izlaganja zračenju na kontaminiranim područjima, sada je poslednji trenutak da se prevencijom zaštite, a time i spasu žene koje sada imaju između 20 i 30 godina.

– Jednoj oštećenoj ćeliji potrebno je deset godina da postane maligna. Došlo je vreme da i u našoj zemlji iskoristimo te zvanične naučne činjenice i pokrenemo širu kampanju za očuvanje zdravlja žena. Veoma su važni redovni pregledi i ukoliko se ustanovi promena u dojkama, u obliku grudvica ili čvorića, odmah treba početi s lečenjem – naglašava dr Sibin Ilić.

Budući centar za sprečavanje malignih bolesti, prema zamisli dr Ilića, bio bi sličan onome koji već postoji u Starom gradu na Hvaru, a u njemu bi se pregledi i lečenje radili laserom i imunoterapijom. Centar bi bio smešten u kladovskom hotelu Đerdap i u vansezoni bio bi mesto u kome bi se lečile žene starosti od 20 do 30 godina iz delova Srbije gde je NATO bombardovanje osiromašenim uranijumom bilo najveće . Zamišljeno je da boravak u preventivnom centru za pacijentkinje bude besplatan, dok bi troškovi bili nadoknađeni zdravstvenim osiguranjem. Kladovski onkolog još dodaje da će projekat za otvaranje centra Preventiva lajf plus Ministarstvu zdravlja biti podnet u oktobru, mesecu borbe protiv raka.

Zdravstveni centar u Kladovu, kako saznajemo, nije upoznat sa ovom inicijativom dr Sibina Ilića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari