Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević je u Beloj Palanci otvorio Centar za stare i umetničke zanate. U tom centru će se članice Udruženja „Miris zavičaja“, koje postoji pet godina, baviti ručnim radom i očuvanjem starih zanata. Rekonstrukciju i adaptaciju prostora u centru grada Ministarstvo je pomoglo sa dva miliona dinara.


Slobodan Milosavljević je rekao da je otvaranje ovog centra deo projekta podrške Ministarstva očuvanju i unapređenju starih zanata.

– Drago mi je što je ova nerazvijena opština u saradnji sa našim ministarstvom otvorila ovakav centar koji će koristiti zanatlije, u kome će se održavati kreativne radionice, gde će dolaziti turisti i ljudi moći da kupe nešto od te ponude – rekao je Milosavljević, dodajući da su ova opština i belopalanačke zanatlije bili odlični partneri u realizaciji ovog projekta.

On je dodao da Ministarstvo trgovine i usluga priprema jednu uredbu o srpskim suvenirima. – Cilj je da se identifikuje šta je to srpski suvenir koji će naše ambasade, javna preduzeća i privatne kompanije moći da poklanjaju – rekao je Milosavljević, dodajući da su pokrenuli i interaktivni portal sa ciljem da se elektronskom trgovinom poboljša prodaja ovih proizvoda.

Predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković rekao je da je Centar od velikog značaja za ovu nerazvijenu opštinu u kojoj je veliki broj nezaposlenih.

– Cilj je i da mladi koji su bez posla počnu da se bave ovim zanatima i da će moći od toga da žive – kaže Živković.

Udruženje „Miris zavičaja’’ okuplja tridesetak žena koje se bave ručnim radom i sa svojim rukotvorinama učestvuju na raznim izložbama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari