Otvoren edukativni centar u Zrenjaninu i održana prva radionica za decu - dobrovoljne vatrogasce 1Foto: M. Pudar

Prva radionica za dobrovoljne vatrogasce, namenjena deci od od šest do 16 godina, završena je danas, u renoviranom edukativnom centru Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin.

Dvodnevnu radionicu su organizovali Misija OEBS u Srbiji, Vatrogasni savez Srbije i Gradski vatrogasni savez Zrenjanina, a učestvovalo je 24 dece iz tog grada i opština Srednjobanatskog okruga.

Predsednik vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin ukazao je na veliki značaj edukativnog centra, pre svega dobrovoljnim vatrogascima, jer predstoji obuka svih dobrovoljnih vatrogasaca u narednom periodu.

„Mi imamo 352 vatrogasca koje treba da obučimo i stavimo u sistem, a mi želimo da ovaj centar u Zrenajninu bude centar za celu Vojvodinu i Srbiju gde bi mladi ljudi u odličnim uslovima mogli da uče“, rekao je Ćapin.

Naglasio je da je edukacija na tom polju od velikog značaja, jer bez toga dobrovoljna vatrogasna društva ne mogu napredovati.

„Ovaj edukativni centar je jedinstven u Srbiji a njegovo opremanje pomogle su sve opštine okruga, grad Zrenjanin, kao i Misija OEBS u Srbiji, i na tome im hvala jer su oni bili i pokretači cele priče, i naravno Gradski vatrogasni savez“, naveo je Ćapin.

Komandant štaba Vatrogasnog saveza Srbije i sekretar Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin Zvonko Rakić rekao je da edukativni centar ima kapacitet od 50 mesta, a da su radionice rađene sa 25 dece zbog lakše komunikacije.

„Njima je prikazano gašenje požara na otvorenom prostoru, korišćenje protivpožarnih aparata, komunikacija sa vatrogasno spasilačkim bataljonom i upotreba brentača i slično“, kazao je Rakić.

Naveo je da Vatrogasni savez Srbije priprema program za edukaciju dece, jer, nije isto raditi sa decom od šest, ili 16 godina, a u planu je da svakog vikenda grupa od 25 dece učestvuje u radionici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari