Otvoren Prirodnjački centar u Ovčar banji kod Čačka 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da će u Prirodnjačkom centru u Ovčar banji, koji je danas otvoren, posetioci moći će da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je, kako je ocenila, važno za podizanje svesti o toj temi i doprinosi cilju da na nivou čitave Srbije bude razvijeno sistemsko obrazovanje za tu oblast.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Vujović je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

„Ponosni smo na ovaj projekat, jer biser prirode kakav je PIO ‘Ovčarsko-kablarska klisura’ zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje“, kazala je ona.

Ministarka je istakla da je u izgradnju i opremanje tog centra, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uloženo skoro 30 miliona dinara, zajedno sa lokalnom samoupravom.

Ministarka je podsetila da je prošle godine Uredbom o proglašenju PIO „Ovčarsko – kablarska klisura“ izvršena revizija zaštite i duplo povećana površina zaštićenog područja, sa 2.250 na 4.910 hektara, kao i da je uspostavljen režim zaštite prvog stepena u određenim delovima.

Ona je naglasila da će ove godine u Ovčarsko-kablarskoj klisuri biti uloženo više od 20 miliona dinara za uređenje priobalja kod jezera Međuvršje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.